Nieuws

Koning van de Riesling - Weingut Hermann Dönnhoff (Oberhausen, Nahe)

  • Geplaatst op
  • Door Tekla Lodder
Koning van de Riesling - Weingut Hermann Dönnhoff (Oberhausen, Nahe)

Als Helmut Dönnhoff ons vrijdagochtend ontvangt op het familiedomein voor een wijnproeverij van zijn recente jaargang 2016 Rieslings, zijn de verwachtingen hoog gespannen.

“Weingut Hermann Dönnhoff is to Nahe, what Domaine de la Romanée-Conti is to the Côte-d'Or.” (Neal Martin, Wine Advocate)

Weingut Dönnhoff bezit 26 hectare wijngaard (productie  circa 160.00 flessen), waarvan 80% met Riesling aangeplant is. Ze hebben percelen in enkele van de allermooiste wijngaarden in de Nahe.

III. De ''ziel'' van een wijnfles

III. De ''ziel'' van een wijnfles

De holle onderkant van een wijnfles wordt ook wel ‘de ziel’ van de fles genoemd. Er zijn verschillende verhalen over de reden van deze holte in de fles. De meest aannemelijke verklaring is dat een fles met een holle bodem beter bestand is tegen breuk en steviger staat op een instabiele ondergrond dan wanneer de bodem plat is.

II. De kleur van een wijnfles

II. De kleur van een wijnfles

De meeste wijnflessen zijn gemaakt van groen glas. Dit is niet alleen traditie maar deze donkere kleur heeft ook een functie: het beschermt de wijn tegen invloeden van UV-straling.

Zonlicht kan een wijn aantasten waardoor het fruitkarakter afneemt en smaken van azijn en kool overblijven.

Een donker gekleurde fles biedt al veel bescherming en daarnaast is het raadzaam om de wijn op een donkere plek te bewaren. Soms wordt de fles in een dun papier gewikkeld voor extra bescherming.

I. De vorm van een wijnfles

I. De vorm van een wijnfles

Wijnflessen en labels kunnen soms voor verwarring zorgen. Ze bevatten veel informatie en vertellen ons over de mogelijke smaak en kwaliteit van de wijn.
De vorm van een fles wijn geeft ons een eerste mogelijke aanwijzing over de herkomst van de wijn. Producenten uit onderstaande regio’s zullen voornamelijk en soms uitzonderlijk deze type wijnflessen gebruiken.

10 x een fles wijn op waarde schatten

10 x een fles wijn op waarde schatten

Wijnflessen en bijbehorende labels kunnen soms voor verwarring zorgen. Ze bevatten veel informatie en vertellen ons over de mogelijke smaak en kwaliteit van de wijn.

Toch is het voor velen lastig om deze informatie te interpreteren en blijft wijn kopen vaak een grote gok. Omdat we niet telkens dezelfde fles wijn willen kopen en het liefst een bewuste wijnkeuze maken zullen we dieper ingaan op de informatie die de flessen ons geven. Zo helpen we je op weg naar een meer bewuste en geïnformeerde wijnkeuze, zónder de wijn geproefd te hebben!

© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin