Exciting young producer in Ribera: Fransisco Barona

Francisco Barona komt uit een wijnmakers-familie, zijn vader, grootvader en overgrootvader waren hier in Roa del Duero al wijnbouwers. Omdat zij nooit het dorp en de regio uit waren geweest wilde Francisco niets liever dan naar het buitenland gaan. Hij ging oenologie en wijnbouw studeren in Bordeaux. Na jaren werkervaring bij Château Pavie-Macquin, in Californië (Napa Valley) en bij Klein Constantia in Zuid-Afrika, keerde hij in 2009 terug naar zijn roots in Ribera del Duero.  Met zijn eerste spaargeld kocht hij in 2011 een aantal oude verwaarloosde wijngaarden met vergeten druivenrassen zoals bobal en jean kriskras door elkaar geplant (field blend). Ook kocht hij enkele goed onderhouden kleine percelen met uitstekende oude stokken (uit 1908 en 1948) die mooie kwaliteit produceerden. Wijngaarden waarvan de druiven vroeger werden verkocht aan de beroemde buurman Bodega Vega Sicilia.

In 2014 maakt hij hier zijn eerste wijn, die hij heel simpel ‘Francisco Barona’ noemt. Tegenwoordig bezit Francisco 26 hectare in de dorpen Roa, Anguix, Pedrosa de Duero en La Aguilera, met voornamelijk tempranillo (tinto fino) en 5 andere cépages zoals grenache, valenciana, monastrel, albillo en jaen. Francisco werkt heel secuur in de wijngaard, de stokken worden in gobelet gesnoeid zo blijven de druiven beter beschermd tegen de zon, hij irrigeert niet en laat veel blad hangen. Rondom de wijngaarden, waarvan sommige op zandgrond, staan pijnbomen, wilde kruiden, kamille, lavendel, knoflook en kaneel zorgen voor een brede biodiversiteit. Er worden geen herbiciden of pesticiden gebruikt; en het gebruik van koper is minimaal.

De Francisco Barona wordt gemaakt van tinto fino (tempranillo) in de hoofdrol en aangevuld met grenache en albillo.

Na de oogst begin oktober komen de druiven in kistjes aan in de wijnmakerij en start de vergisting door zijn natuurlijke aanwezige gistcellen en het gebruik van de zwaartekracht. Een spontane malolactische fermentatie vindt plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten waarna de wijn nog 14 maanden verder rijpt. De wijn wordt ongefilterd gebotteld halverwege februari het volgende jaar.

De wijn heeft een diep rode kleur met een krachtige kruidige neus, in de mond aroma’s zoals bramen, frambozen en bosbessen met tonen van koffie, zwarte chocolade, kaneel en vanille. En een lange complexe (voorname) afdronk . ‘Un vino distinguido’! Erg goed te combineren met wild gerechten, roodvlees en de barbecue.

Tim Atkin (Master of Wine): 96/100: ‘Francisco Barona is one of the most exciting young producers in Ribera del Duero right now.’