wineparis

Wineparis & Vinexpo

Een verslag van ons bezoek aan de wijnbeurs in Parijs

Zoals beloofd nog een verslagje van ons avontuur in Parijs bij de WineParis & Vinexpo een betrekkelijk nieuw initiatief voor professionals in de wijnindustrie die elkaar hier ontmoeten om veel te proeven. Maar liefst 3.400 exposanten presenteren hier hun wijnen en spirits. Bijkomend voordeel; in de avond is het in Parijs erg goed toeven!

Domaine Mouscaillo

We begonnen de maandagochtend goed met de nieuwe jaargangen van Camille en Thomas Fort van Domaine Mouscaillo uit Limoux.  Een klein (8 hectare) en sympatiek domaine, hun wijngaarden liggen op de uitlopers van de Pyreneeën en zijn beplant met Chardonnay, Chenin, Pinot Noir en Mauzac en liggen een stuk hoger dan in andere delen van deze streek. Het koelere klimaat geeft de wijnen hier een bijzondere frisheid en mineraliteit.  

De Crémant de Limoux Brut nature; een verse blend van Chardonnay 60%, Pinot noir 40%, en Chenin 10% na 18 maanden ‘sur latte’ is de wijn in januari gedegorgeerd en daarna gekurkt zonder dosage (zonder suiker). De geur is schoon en fris met expressieve tonen van limoen en brioche. De smaak is slank, maar heeft ook rijpheid, rondeur en fruitexpressie.

De Chardonnay 2019 proeft, druivig, zacht, romig en rijp, alleen de oogst verliep niet vlekkeloos vertelt Camille ons. In augustus was het nog maar 11 graden en de druiven niet rijp, uiteindelijk hebben ze pas in oktober de rijpe druiven kunnen oogsten! De wijn is gul en Bourgondisch, maar ook op een elegante manier.

De Chardonnay 2021 is iets lichter, hij heeft minder battonage gehad dan 2019. Batonnage is een techniek om na de alcoholische gisting het bezinksel van gistcellen in contact te houden met de wijn. De wijn proeft naar fijne sinaasappel fruittonen en mooie slanke zuren. Deze wijn is vanaf juni bij ons verkrijgbaar.

Tot slot de Pinot Noir 2020, de wijn is nog gesloten op de neus en in de smaak overheersen griotten en bessig fruit, de wijn heeft nog tijd nodig. Dit perceel ligt op 400 meter hoogte en wordt beïnvloed door 3 terroirs, de Atlantische oceaan, de Pyreneeën en de Méditerranée Het komt geregeld voor dat een groot deel van de oogst wordt opgegeten door de wilde zwijnen.

Bastide de Blacailloux

De tweede stop is bij Bastide de Blacailloux Côtes de Provence. Deze bastide ligt prachtig in het hart van de groene Provence is omgeven met bossen en olijfbomen en ligt aan de voet van het imposante massief van La Sainte-Baume. Antoine Pirie bewerkt hier zijn druiven biologisch-dynamisch (sinds 2018 met certificaat) zijn wijnen blinken uit in mineraliteit en finesse.

We proeven Joio Rosé 2022 Coteaux de Varois en Provence, 60% Grenache met 40% Syrah. Voor de mooie delicate bleekroze kleur krijgt deze wijn een korte inweking van max. 4 uur van de schillen van de Grenache druiven. De smaak is krokant fris, geen snoepjes fruit gelukkig, wel met mooie kruidigheid en zuren. Heerlijk als aperitief of bij een visje. Laat de zomer maar komen. 

Camille en Thomas Fort - Domaine Mouscaillo

Antoine Pirie van Domaine de Blacailloux

Domaine du Nozay

Een aantal belangrijke wijnboeren uit de Loire staan hier gelukkig ook zoals Domaine du Nozay

Ons allereerste contact met Domaine du Nozay gaat terug naar 1986, toen al zijn we begonnen met de wijnen van Baron Philippe Benoist uit Sancerre. Philippe wordt tegenwoordig bijgestaan door zijn zoon Cyril. Zijn eerste oogst was in 1974. Inmiddels is het wijngoed (het kasteel dateert uit de 17e eeuw) uitgebreid tot 15 hectare sauvignon druiven met een heel klein deel pinot noir. De familie bezit 7 hectare in de vallei en 8 hectare op de heuvels rondom het kasteel iets ten zuiden van Sainte Gemme -en-Sancerrois. Sinds ze in 2017 gecertificeerd biologisch dynamisch werken is de kwaliteit alleen maar gestegen en behoren ze tegenwoordig tot de top van de appellatie.  De druiven worden hand geoogst en daarna geperst met een supermoderne pneumatische pers waarna ze rijpen op betonnen vaten, amfora en groot hout, waardoor de zuivere aroma’s van de wijn behouden blijven. Cyril vinificeert en lagert elk perceel apart (ongeacht hoe klein) en blend ze pas voor het bottelen.              

Al het werk in de kelders zoals de rijping, filtering en botteling op Domaine du Nozay wordt uitgevoerd volgens het ritme van de maanstanden.

Deze Sancerre Cuvee Domaine 2021, is een assemblage van de verschillende (kimmeridge, terre blanche) percelen rondom het kasteel.  Een neus met witte bloemen en grassigheid, in de mond geeft het fruit meteen een associatie met limoenschil en suikermeloen, met een slanke finale, heel schoon en precies.  

.

We proeven nog een paar mooie cuvées maar zijn vooral onder de indruk van de Clos du Nozay 2021! Wat een schitterende wijn, zoutig, een vetje, romige en soepele zuren, perenfruit, ver weg iets van mango en met een enórme lengte!  C’est un vin gourmand et riche!

De leeftijd van de stokken is 47 jaar, het is een van de oudste percelen van het domaine dat volledig is omsloten door muurtjes en heggen. Vinificatie vindt plaats in terracotta amfora’s gedurende 12 maanden met inheemse gisten en geen overbodige toevoegingen en geen thermoregulatie. De amfora’s zijn een beetje poreus en dat beetje zuurstof zorgt voor een uniek karakter en zachter mondgevoel.

Salomon Undhof

De dinsdag beginnen we met de slanke wijnen van Salomon Undhof uit Krems.  U kent de kristalheldere Grüner Veltliner Franciscus. Deze Grüner Veltliner is bedoeld om jong gedronken te worden en heeft een zuivere en verfrissende smaak. Het heeft een lichtgele kleur in het glas en aroma’s van citrus, groene appel, peer en nectarine. Het is heerlijk als aperitief en kan ook goed worden gecombineerd met oesters of lichte salades met vis en gegrilde groenten.

Grüner Veltliner Wachtberg 2021 is een sensatie! Wachtberg is een wijngaard op een terras, zuidelijke gelegen met een bodem van een dikke laag löss op harde rotsbodem, net achter het oude stadje Krems. De druiven zijn laat geoogst (eerste week van november) na zes uur schilcontact gevolgd door 24 uur maceratie en een langzame fermentatie van 8 weken, waarna blending in gebruikt hout tot begin mei. 

Het resultaat is een slanke en complexe wijn met mooie sappige zuren van rijpe citrus en zelfs iets van yuzu (iets mildere zuren). De wijn heeft een natuurlijke lichtheid maar is toch ook romig en mond vullend, heel knap gedaan. 

Ook proeven we de Ried Pfaffenberg Riesling 2020 van een direct aan de Donau gelegen steil terras, niet in elk jaar gemaakt en laat in november geoogst. Deze Riesling heeft botrytus rijping gehad en dat merk je meteen in hele mooie delicate sinaasappel en abrikoos aroma en een olieachtige structuur. De afdronk is eindeloos.  

Domaine du Nozay

Salomon Undhof de Logie

Salomon Undhof

Domaine d'Ouréa

Ook zijn we altijd opzoek naar nieuwe helden. Ons oog viel nu op een wijn uit de Rhône. Een Vacqueyras Domaine d‘Ouréa van Adrien Roustan, hij staat tussen een hele rij wijnen uit deze appellatie maar deze valt ons op door zijn zuiverheid en elegantie.

De Vacqueyras heeft rijp fruit, kruiderij en mineraliteit. Met zachte tannines, een soepele en fijne afdronk, heeft hij bijna iets lichtvoetigs. Erg goed te combineren Provençaalse kip en gegrilde lamskoteletjes.

.

De Tire Bouchon is een geparfumeerde wijn van vers fruit met een lekker mondgevoel. Aroma’s van bramen en zwarte bessen. Deze lichte rode wijn past perfect bij tapas, Provençaalse hamburger en bij de barbecue.

De Gigondas heeft een granaatrode kleur met paarse reflecties. Verleidelijke aroma’s van zwart fruit zoals cassis, bramen, peper en tijm. De wijn is sappig en mond vullend met zachte tannines. Een stevige en vlezige afdronk met veel lengte. 

.

Terug in Amsterdam vragen wij meerder proefflessen aan bij deze producent en besluiten alle wijnen van hem op te nemen ook de instapper Tire Bouchon IGT Vaucluse en de Gigondas bevallen ons goed. Dus nieuw in ons assortiment! Kom lekker in de winkel halen!

Voordat we dinsdagavond de trein terugnemen kiezen we steevast voor Brasserie Terminus Nord  om hun oesters en Plateau Fruits de Mer want daar hebben we altijd trek in!

oesters-de-logie