Op hoog bezoek bij Château du Nozay in Sancerre

Als afsluiting van onze Loire-reis langs alle producenten bezochten Jasper en Tekla op een druilerige zaterdagmorgen het prachtige Domaine du Nozay in Sainte Gemme in Sancerre. De wijnen van Nozay importeren wij al ruim 25 jaar en de kwaliteit is gestegen sinds Cyril de Benoist in 1991 eigenaar en wijnmaker is. Wij ontmoeten kort zijn moeder Marie-Hélène de Benoist en zij excuseert zich dat haar zoon later pas aanwezig is. We kijken graag alvast rond.

Château du Nozay is een 17e-eeuws kasteel en ligt net buiten het dorp Sainte Gemme, iets ten noorden van Sancerre. De aristocratische familie De Benoist kocht het landgoed eind 19e eeuw als vakantiehuis. Hun zoon Baron Philippe en zijn vrouw Marie-Hélène de Benoist vestigden zich hier later en gaven het landgoed haar huidige naam. Zij besloten wijngaarden te planten, want in 1961 kwam het landgoed in aanmerking om wijnen te produceren onder de Sancerre AOC toen de grenzen werden uitgebreid met de gemeente Sainte Gemme en Sancerrois. In 1971 plantten zij hier hun eerste sauvignon blanc druiven rondom het kasteel en in 1974 produceerden zij hun eerste wijn. Sauvignon blanc speelde vanaf de allereerste dag de hoofdrol. De bodem bestaat hier uit de rijke mergel- en kalkhoudende grond de zogenaamde ‘terres blanches’.

Natuurlijk is Sancerre beroemd om zijn witte wijnen, maar er wordt ook een kleine hoeveelheid rode wijn geproduceerd van de pinot noir druif.

Zoon Cyril werkte al regelmatig mee in het bedrijf maar deed eerst serieuze ervaring op in Bouzeron (Bourgogne) bij zijn oom Aubert de Villaine, mede-eigenaar van het legendarische Domaine de la Romanée Conti. In 1991 nam hij Chateau du Nozay van zijn ouders over. Baron Philippe is op de achtergrond nog aanwezig bij het familiebedrijf. En als hij niet met zijn zoon meewerkt, dan heeft hij ook nog een curieuze hobby: hij is namelijk een groot liefhebber van de wilde zwijnenjacht en brengt ook veel tijd door in Afrika. Het huis staat namelijk vol met opgezette (wilde) dieren.

De wijngaarden van Domaine du Nozay liggen rondom het Chateau en zijn geïsoleerd van andere wijngaarden. Ook om die reden kon Cyril zich volledig aan biologische wijnbouw wijden. Zijn voornemen was om wijnen te produceren van de hoogste kwaliteit, op een zo natuurlijk mogelijke manier. Met zijn zorgvuldige manier van werken, lage rendementen,  luisterend naar de natuur, de wijngaard en de maanstanden is hij hier zeker in geslaagd. Het Domaine is sinds 2014 volledig biodynamisch gecertificeerd (DEMETER) en omvat tegenwoordig 15 hectare waarvan 13,5 sauvignon blanc en 1,5 hectare pinot noir.

De wijnkelder ligt ingegraven aan de noordkant van het Chateau. Zodra de druiven rijp zijn worden ze handmatig geoogst, zorgvuldig gesorteerd en onder zeer lage druk geperst met een pneumatische pers. De spontane vergisting vindt plaats met druifeigen gisten in speciale roestvrijstalen tanks zonder toevoeging van enzymen of sulfiet. Daarna volgt een langzame fermentatie zonder thermoregulatie. De wijn wordt in het voorjaar ongefilterd gebotteld (met slechts een klein beetje sulfiet) en dat alles in het ritme van de maankalender dus geheel volgens de regels van de biodynamie.

Voor de Clos du Nozay en de Sancerre rouge werkt Cyril met ‘cigar shaped’ fusten (geen nieuw hout), cementen cuves soms met amfora’s om de wijn expressiever en complexer te maken. We hebben veel geproefd, maar hierbij alleen de proefnotities van de wijnen die we nu op voorraad hebben:

Domaine du Nozay: Sancerre 2022: een energieke wijn met zuivere aroma’s van witte bloemen, citrusfruit, groene appel, peer en kruisbes.

Domaine du Nozay: Sancerre ‘Clos du Nozay’ 2022: deze wijn komt van druiven van een ommuurde wijngaard en van 50 jaar oude stokken. De opvoeding op amfora geeft de wijn diepte en concentratie. Aroma’s zijn peer, meloen en rijpe citroen dankzij de minerale kalkbodem. De afdronk is delicaat en romig.

Domaine du Nozay: Sancerre Rouge 2022: 100% pinot noir, waarvan een klein deel kort is opgevoed in speciale houten vaten (sigaarvormig). De wijn is levendig en fris met een zacht rokerige subtiele houttoets en  fijn rood fruit.  De productie is zeer klein, rond de 1200 flessen per jaar.

De Sancerre wijnen van Domaine de Nozay hebben een grote reputatie en staan op veel kaarten van toprestaurants!