Franken: historisch wijnbouwgebied

Franken, gelegen in het noorden van Beieren, is een van de meest pittoreske wijnbouwgebieden van Duitsland. Dit gebied staat vooral bekend om zijn unieke ”Muschelkalk” en ”Gipskeuper” terroirs en een indrukwekkende wijncultuur die teruggaat tot de tijd van de Franken, ruim 1200 jaar geleden. De wijngaarden strekken zich uit over de heuvels langs de rivier de Main, waar een uitgesproken continentaal klimaat heerst met milde winters en warme zomers.

De wijnstokken in Franken groeien op steile, met stenen bezaaide hellingen, wat een uitdaging vormt voor de wijnbouwers maar ook zorgt voor wijnen van hoge kwaliteit. Het meest aangeplante druivenras in dit gebied is de silvaner. Deze druif gedijt hier bijzonder goed en wijnen voortbrengt met een karakteristiek mineraal en fris profiel. Naast silvaner worden er ook andere druivenrassen verbouwd, zoals müller-thurgau, riesling, frühburgunder en spätburgunder.

Franken staat ook bekend om zijn traditionele wijnbouwmethoden en het gebruik van de zogenaamde ‘Bocksbeutel’: een kenmerkende, bolvormige fles die vaak geassocieerd wordt met de wijnen uit dit gebied (de wijnen van Luckert zitten in andere flessen overigens).

Weingut Zehnthof Luckert:

Met bescheiden trots introduceren we Weingut Zehnthof Luckert. Dit wijnhuis uit Franken combineert traditie met biologische wijnbouw. Al sinds de 18e eeuw zet de familie Luckert zich in voor wijnbouw. Hun wijngaarden op het kalkrijke Muschelkalk terroir worden met zorg en respect voor de natuur beheerd, wat bijdraagt aan de unieke smaak en kwaliteit van hun biologische wijnen.

Met een bijzondere focus op de silvaner-druif, ooit het meest aangeplante druivenras in Duitsland, vangt Zehnthof Luckert de essentie van de Muschelkalk in hun wijnen. Deze zijn puur, fris en authentiek, en dragen het biologische keurmerk met trots.

Kortom, Franken is een fascinerend wijnbouwgebied dat een rijke geschiedenis, unieke terroir en uitstekende wijnen combineert en ontdek nu de wijnen van Weingut Zehnthof Luckert. Ervaar de unieke combinatie van traditie, terroir en duurzaamheid.