Asperges & wijn

Het aspergeseizoen is weer officieel geopend! Vanaf begin april hebben we ruim twee maanden de tijd om te genieten van dit heerlijke, witte goud. Asperges met botersaus, in een frisse salade of op Aziatische wijze? Je kunt eindeloos blijven variëren. Maar welke wijn schenken we bij welk gerecht? De keuze voor de wijn hangt van verschillende factoren af. Om te beginnen zijn er veel manieren waarop je asperges kunt serveren en dit bepaalt ook grotendeels de keuze voor de wijn.

BEKIJK HIER WAT ONZE FAVORIETE ASPERGE WIJNEN ZIJN!

Om te beginnen een aantal basisregels:
– Over het algemeen zijn aromatische witte wijnen met een goede zuurgraad de beste keuze. Denk hierbij aan druivenrassen zoals sauvignon blanc (Bordeaux of Loire), pinot blanc en riesling (Elzas en Duitsland), godello, trebbiano di soave.
– Witte wijnen die op hout gelagerd zijn kun je beter vermijden. Het oxaalzuur van asperges botst met een te dominante houtopvoeding en dan valt de smaak van de wijn weg. Het zuivere, minerale karakter van Chablis kan dan weer wel! Of denk aan onze nieuwe Limoux!
– Rosé wijn is ook goed te combineren. Denk hierbij aan fruitige rosé’s. Ideaal bij asperges met zalm!
– Rode wijn drink je alleen bij asperges als de wijn licht en fruitig is, zoals een Beaujolais. Dit combineert vooral goed met gegrilde asperges en gegrild vlees. Wijnen met veel tannines kunnen botsen met de textuur en de lichte smaakintensiteit van asperges.

We hebben een aantal bereidingen van asperges op een rijtje gezet en geven bij elke bereiding een wijn-suggestie:

Klassiek: asperges met ham, ei en botersaus
Deze klassieke bereiding kennen we allemaal. Het gerecht is puur en de smaakintensiteit is licht. De botersaus en het ei maken het geheel wat vettig en de ham zorgt voor hartigheid. Dit gerecht vraagt om een zachte wijn zoals een sylvaner of pinot blanc.

Asperges met zalm
Asperges met gebakken aardappeltjes, spinazie en op de huid gebakken zalm. De ziltigheid en grote smaakintensiteit van de zalm gaan goed met een chardonnay of viognier maar ook rosé! Probeer vooral eens een Chablis, of wanneer het iets gewaagder mag, een rosé van de Etna!

Asperges met paprikasaus
Asperges zoals in Spanje met paprikasaus. Garneer met peterselie en serveer met aardappeltjes. Kies hierbij een wijn met dezelfde licht aromatische tonen en zuren, zoals de Soave uit Italië.

Asperges in spek (met groene asperges) volgens recept van Mevrouw Hamersma:
Bij groene asperges past een wijn met zogenaamd ‘groene tonen’ heel goed. Bijvoorbeeld een sauvignon blanc of een spaanse verdejo. Voor het recept dat Mevrouw Hamersma maakte voor het Parool, Asperges met spek, koos zij dan ook onze Tramoya Verdejo als ultieme match. “Het groenkraakje van de verdejo past heel goed bij de groene apserges. De fijne zuren zorgden voor verfrissing bij het zoute en vette van boter en spek“.

Klik hier voor onze asperge selectie in de webshop.