De romantiek van Saint-Amour

De meest noordelijke cru van de betoverende Beaujolais past perfect bij de romantiek van Valentijnsdag: de Saint-Amour. Deze romantische naam heeft voor wijnliefhebbers ook een nadeel: de kwaliteit is veelal wisselend want op de naam verkoopt Saint-Amour toch wel. Juist daarom vinden we het extra leuk dat wij een lekkere Saint-Amour gevonden hebben. En wanneer is het nou leuker om deze in het zonnetje te zetten dan rondom Valentijnsdag!

Het wijndomein Des Chers dateert uit de 18e eeuw en ligt in het dorpje naast Saint-Amour; namelijk in Juliénas. In 1956 kocht Henri Briday het landgoed en sindsdien is het van vader op zoon overgedragen. Eerst aan zoon Henri, en nu aan kleinzoon Arnaud.

In totaal beschikt het domein over 5 hectare wijngaarden verdeeld over het noordelijk gedeelte van Beaujolais. De belangrijkste doelstellingen van Arnaud zijn het beste van elke appellatie te karakteriseren, volgens de klimatologische kenmerken van het jaar en het maken van rode wijnen van zeer hoge kwaliteit. Door de precieze rijpheid van de druiven (gamay) te krijgen, 100% handmatige oogst en hard werken in kelder.

De druivenstokken van hun Saint-Amour zijn tussen de 40 en 70 jaar oud. De wijngaarden liggen op het zuiden en de bodem is hier rijk aan zand en graniet. Wanneer de druiven rijp zijn worden alle percelen handmatig geoogst en apart van elkaar gevinifieerd in cement en roestvrijstalen tanks. De methode macération carbonique (koolzuurmaceratie) duurt 9 dagen met regelmatig batonnage (onderdompelen) en overpompen om voldoende aroma’s, kleurstoffen en tannines te geven aan de wijn. De malolactische fermentatie komt vanzelf op gang waarna de wijn 6 maanden verder rijpt voordat het gebotteld wordt.

Het resultaat is een Saint-Amour met een robijnrode kleur en aroma’s van frambozen, aardbeien en kruisbes. De wijn is fruitig, doordrinkbaar en mooi in balans. Erg goed te combineren met zachte vleesgerechten en groentegerechten, met escargots, verschillende zachte kazen en… aardbeientaart.

Bekijk hier de Saint-Amour van Domaine des Chers.