Terrasses du Larzac: onbekend en toch bemind! 

Terrasses du Larzac: onbekend en toch bemind! Het wijngebied Terrasses du Larzac, gelegen in Zuid-Frankrijk, is van grote waarde voor wijnliefhebbers. Mede door zijn unieke terroir die gekenmerkt wordt door kalkstenenplateaus tot 400 meter hoogte. De natuur is ruw en ongerept. En er heerst een koel microklimaat: de nabijgelegen Middellandse Zee zorgt namelijk voor warme dagen en koele nachten, wat tezamen met het terroir resulteert in druiven van uitzonderlijke kwaliteit. Hier gedijen rode druivenrassen zoals grenache, carignan, syrah en mourvèdre, die diepe, complexe wijnen voortbrengen met een rijk aroma en een verfijnde smaak. Kortom, de Terrasses du Larzac is een uniek wijngebied in de Languedoc en heeft daarom ook sinds 2014 een eigen appellatie.

Domaine du Pas de l’Escalette (Biodynamisch) 
Julien Zernott en Delphine Rousseau zijn de eigenaren sinds 2003. Op zoek naar een nieuw avontuur kwamen ze uit bij dit adembenemende Zuid-Franse landgoed. De druivenstokken zijn gemiddeld 45 jaar oud en de oudste zijn wel 80 jaar. De wijngaarden hebben een westelijke of oostelijke oriëntatie zodat ze van de opkomende- of ondergaande zachte zon profiteren. Dit zorgt voor een langzame rijping en een goed behoud van de zuren. De wijnen zijn dan ook, in tegenstelling tot het ruwe terrein, elegant en fris. Ze hebben een grote aromatische intensiteit en een bepaalde ziltigheid. Julien en Delphine staan inmiddels bekend als pioneers in deze onbekende hoek van de Languedoc.

Les Petits Pas: dit zijn de voetstapjes van hun twee zonen Jules en Gabriel. De wijn wordt gekenmerkt door zijn jeugd en speelsheid. Toegankelijke en vriendelijke aroma’s van fruit en kruiden.
Clapas Rouge:  deze clapas (stapels stenen) is meer mineraal en kruidig.

Domaine Mas Jullien (Biodynamisch)
En als je het dan toch over Terrasses du Larzac hebt, dan kun je niet om Olivier heen met zijn wijndomein: Mas Jullien. Dat het wijngebied in 2014 een eigen appellatie heeft gekregen is mede dankzij hem!

Olivier Jullien groeide op in de wijngaarden van zijn ouders, op Domaine Mas Jullien, en zag hoe het gebied langzaam overgenomen werd door grote producenten die goedkope wijn produceerden. Zijn gingen voor kwantiteit en niet voor kwaliteit. De jonge generatie verloor zo hun interesse in de wijnbouw. Als een van de weinigen zag Olivier potentie in kwaliteitswijnen uit de Languedoc. Hij deed een studie oenologie en nam na het behalen van zijn diploma in 1985 het familiedomein over van zijn ouders. Om de kwaliteit van zijn wijnen te verbeteren is hij overgegaan naar een geheel biodynamische productie. Hij gelooft in de diversiteit van de natuur. Zo heeft hij delen van zijn wijngaarden gerooid en er bomen en planten voor teruggezet om de balans in de bodem te verbeteren. Hij gebruikt alleen natuurlijke middelen en behandelt de wijngaarden op basis van de stand van de maan.

Olivier heeft in het verleden veel geëxperimenteerd op het gebied van wijn maken. Zo heeft hij bijvoorbeeld ooit de alcoholische fermentatie gedaan met hele trossen, een keer helemaal geen sulfiet gebruikt, 100% nieuw eikenhout gebruikt en het jaar daarna helemaal geen.  Kortom, hij is altijd op zoek naar verbetering en vernieuwing en maakt onder andere deze (inmiddels beroemde wijn): Autour de Jonquières.

Autour de Jonquières 2018: deze Mas Jullien Rouge van Domaine Mas Jullien is fruit gedreven en heeft zachte tonen van kersen, frambozen, bramen en pruimen. Het pure fruit speelt de hoofdrol en de tannines zijn soepel. Heerlijk bij vleesgerechten zoals lamsbout- of rack, eend en picanha. La Revue de Vin de France over jaargang 2018: 95/100: “ Autour de Jonquières est un rouge délicieux, avec une définition précise et fine de méditerranée, les tanins sont souples. ”