terug naar alle wijnhuizen

Azienda Agricola Gianfranco Alessandria

Gianfranco Alessandria nam na de dood van zijn vader, in 1986, de 4 hectare wijngaarden over. Elk jaar investeerde hij in de wijnmakerij en zo werd alles langzaam gemoderniseerd. In 1993 produceerde Gianfranco zijn eerste Barolo en pas in 1996 vergrootte hij zijn kelder tot echte wijnkelder. Het wijnhuis is gevestigd in Monforte d’Alba, een klein dorpje in de Barolo-streek in Italië. De aangeplante druivenrassen zijn nebbiolo, barbera en dolcetto. De wijngaarden hebben een zuidoostelijke ligging en dit geeft wijnen met structuur, frisheid en finesse.

Gianfranco is een oud-leerling van Elio Altare en een typisch voorbeeld van een gepassioneerde wijnmaker van de nieuwe generatie. Vandaag de dag runt Gianfranco Alessandria het wijnhuis samen met zijn dochter Vittoria en beslaat het 6,5 hectare wijngaarden. Alle werkzaamheden zijn gebaseerd op natuurlijke principes uit respect voor de omgeving en gezondheid. Gianfranco gebruikt maar weinig sulfiet en de opbrengst per hectare heeft hij bewust verlaagd om een betere gezondheid en rijpheid van de druiven te garanderen. Hij gebruikt heel licht getoast hout en een korte maceratietijd (acht dagen). Dit resulteert in wijnen met zachte tannines. Gianfranco maakt wijnen die complex, romig en fluweelzacht zijn.

Het assortiment van rode Italiaanse wijn van Gianfranco Allessandria bestaat uit:
Dolcetto d’Alba
Langhe Nebbiolo
Barolo
Barolo San Giovanni.

 

Land

Italië

Regio

Piëmonte

Klimaat

Continentaal

Hoogte

500-600 meter

Oppervlakte

6,5 hectare

Landbouw

Werkt zo natuurlijk mogelijk