terug naar alle wijnhuizen

Azienda Agricola Elio Altare

Grootvader Giuseppe kwam in 1948 naar La Morra en kocht een boerderij met 5 hectare wijngaarden waar ook appels, perziken en hazelnoten werden geteeld. Deze brachten altijd meer op dan druiven, totdat Elio het familiebedrijf overnam. Eerst ging Elio met vrienden in 1976 voor stage naar Bourgogne om meer te leren over de wijnproductie buiten Piëmonte. Eenmaal terug besloot hij het anders te gaan doen. Hij zaagde alle fruitbomen om met een kettingzaag en maakte in zijn kelder ruimte voor de eerste Franse barriques (hij hakte de oude foudres kapot). Op 26-jarige leeftijd neemt Elio het bedrijf over na fikse meningsverschillen met zijn vader. Hij gaat experimenteren met nieuwe vinificatie methoden, kijkt kritischer naar de wijngaard, rooit bijvoorbeeld te oude/slechte wijnstokken en vervangt ze door nieuwe aanplant met verscheidenheid aan druiven.

Elio werkt inmiddels samen met zijn oudste dochter Silvia, om zo natuurlijk mogelijk, wijnen van grote elegantie, finesse en balans te produceren. In de wijngaarden (12 hectare) worden geen chemicaliën of pesticiden gebruikt en de grond wordt bemest met gewone koemest. Voor de alcoholische fermentatie worden geen gistculturen toegevoegd en de wijn wordt niet geklaard of gefilterd. In de kelder wordt Elio ondersteund door Tes Cyo. De Japanse wijnmaker is een groot talent en een geweldige expert. Begin 2016 heeft Elio het bedrijf officieel aan zijn dochter Silvia overgedragen, maar of dat betekent dat hij er ook echt afstand van genomen heeft is nog maar de vraag.

Land

Italië

Regio

Piëmonte, La Morra

Klimaat

Continentaal

Hoogte

500-600 meter

Oppervlakte

12 hectare

Landbouw

Biologisch (zonder certificaat)