terug naar alle wijnhuizen

Azienda Agricola Elio Altare

Toen grootvader Giuseppe in 1948 naar La Morra kwam kocht hij een boerderij met 5 hectare wijngaarden. Naast wijn verbouwde hij ook appels, perziken en hazelnoten. Deze brachten altijd meer op dan druiven, totdat Elio het familiebedrijf overnam.

Hij had veel geleerd over wijnbouw in het buitenland, met name in de Bourgogne, en na de zoveelste reis naar Frankrijk besloot hij in 1976 om het anders te gaan doen. Hij zaagde alle grote oude vaten uit de kelder in kleine stukken om ruimte te maken voor de allereerste Franse eikenhouten barriques. Zijn vader Giovanni kon het niet begrijpen en zag deze radicale beslissing als een enorme belediging. Toen Giovanni in 1985 stierf onterfde hij Elio. Elio ging stug door en kocht de wijngaarden terug van zijn broers en zussen.

Inmiddels werkt Elio samen met zijn dochter Silvia. Zowel in de wijngaarden als in de kelder werken ze geheel natuurlijk. Ze hebben geen certificaten maar bewerken de wijngaarden zoals onze voorvaders dat 100 jaar geleden ook deden. In de wijngaarden worden geen chemicaliën of pesticiden gebruikt en de grond wordt bemest met gewone koemest. Voor de alcoholische fermentatie worden geen gistculturen toegevoegd en de wijn wordt niet geklaard of gefilterd. Elio Altare wordt inmiddels wereldwijd geroemd om zijn wijnen.

Land

Italië

Regio

Piëmonte, La Morra

Klimaat

Continentaal

Hoogte

500-600 meter

Oppervlakte

10 hectare

Landbouw

Biologisch (zonder certificaat)