terug naar alle wijnhuizen

Domaine Léon Boesch

Domaine Léon Boesch bevindt zich in de Elzas. De wijngaarden van de Elzas liggen in een lange smalle strook ten oosten van de Vogezen. De grond varieert sterk over deze langgerekte strook; van kalk en leisteen tot vulkanisch graniet. Verder valt er relatief weinig regen (wordt tegengehouden door de Vogezen) en de zomers zijn vaak zonnig (de gemiddelde temperatuur in juli is boven de 20 graden). Het klimaat is warm en droog ondanks de noordelijke ligging van het gebied en dankzij de Vogezen. Ook hebben de wijnboeren in de Elzas weinig last van vorst, in tegenstelling tot de wijnboeren in de Champagne en de Bourgogne de laatste jaren. Dit komt ook door de Vogezen; de wijngaarden liggen hoog op de heuvels en daardoor is de kans op vorst aan de grond kleiner. Het klimaat is dus al met al geschikt voor biologische wijnbouw, met zo min mogelijk interventies in de wijngaarden.

Het domein van Léon Boesch ligt in het hart van het natuurreservaat Ballons des Vosges. Alle klassieke druivenrassen uit de Elzas zoals riesling, gewürztraminer, pinot blanc, muscat en sylvaner zijn door Boesch aangeplant. Gerard en zijn zoon Matthew beheren 14,5 hectare wijngaarden waarvan 2,7 hectare geclassificeerd is tot Grand Cru Zinnkoepflé. Gedurende 11 generaties houdt de familie de traditie van het wijn maken in stand. Het certificaat voor biologische- en biodynamische wijnproductie dat zij sinds 2000 hebben, versterkt nog meer de oorspronkelijk natuurlijke manier van werken. Het Franse Ecocert certificaat verzekert daarnaast dat er geen chemicaliën worden gebruikt in de wijngaarden.

In 2010 is het domein uitgebreid met een nieuwe ondergrondse kelder. Deze is gemaakt van natuurlijke materialen en biedt een uitstekend klimaat voor het rijpen van de wijnen. De witte wijnen rijpen in grote eikenhouten foudres en de rode wijnen rijpen in kleine eikenhouten barriques.

De wijnen van Domaine Léon Boesch:
Pinot Blanc, La Cabane
Pinot Gris, Le Coq
Gewürztraminer, Les Fous
Muscat, l’Amandier
Riesling, Luss
Pinot Noir, Les Jardins
Pinot Noir, Luss

Land

Frankrijk

Regio

Elzas

Klimaat

Continentaal

Hoogte

200-450 meter

Oppervlakte

14,5 hectare

Landbouw

Biodynamisch