terug naar alle wijnhuizen

Cantina Michele Biancardi

Cantina Michele Biancardi ligt in het noorden van Puglia in de buurt van Foggia, 10 kilometer van de Adriatische kust. De wijngaarden daar zijn omgeven door uitgestrekte olijfgaarden en citroenbomen, dit gebied wordt ook wel de graanschuur van Italië genoemd (tomaten, watermeloenen).

Het prachtige Puglia (ook wel bekend als Apulië) is gelegen in de hak van de laars. Hoewel Puglia vooral bekend staat om haar olijven en olijfolie, is het momenteel één van de grootste wijnstreken van het land. Veelal wordt het druivensap hier verwerkt in landwijnen en in vermout, waardoor het jarenlang niet bekend was dat Puglia, samen met Sicilië, de meeste wijnbouw heeft van Zuid-Italië! De laatste jaren maken ze steeds meer kwaliteitswijnen en dat is te proeven. Inheemse druivenrassen – de primitivo en de negroamaro – maken bijzonder krachtige wijnen, vol van smaak mét fruittonen. Van de totale wijnproductie van Puglia krijgt slechts 5% een DOCG- of DOC-vermelding.

De getalenteerde jonge wijnmaker Michele Biancardi verbouwt hier drie druivenrassen. Alleen die thuishoren in Foggia uiteraard. In wit de fiano en minutolo en in rood primitivo en nero di troia, een ‘vergeten druif’ die onder meer door Michele weer aan een voorzichtige comeback werkt. Deze vergist in terracotta amforen en is ongefilterd. Michele werkt geheel biologisch. De bodem is rijk aan kalk, gravel en vulkanisch gesteente.

De druiven worden vroeg in de ochtend met de hand geoogst in september en gaan daarna direct naar de koele kelders van Cantina Michele Biancardi waar ze na een zorgvuldige selectie zacht worden geperst. De fermentatie vindt plaats in temperatuur gestuurde roestvrijstalen tanks. Michele is zeer terughoudend in het gebruik van houtlagering en wil de wijn op een natuurlijke manier vinifiëren. De wijnen van Michele zijn niet zwaar en licht verteerbaar, wat uitzonderlijk is voor deze streek.

De wijnen van Cantina Michele Biancardi:
Fiano – een zachte aromatische wijn, mooi bloemig en in de afdronk fris citrus fruit. Goed te combineren met stevige witvissen, gegrilde groente en gevogelte.
Minutolo – een aromatische wijn met in de afdronk opwekkende zuren. Goed te combineren met gerookte vis, schaaldieren en gegrilde groente.
Primitivo – aroma’s van licht zoet rood fruit bijna confituur, florale tonen, kruiden en een verrassend frisse toets, maar ook licht gerookt en tikje vanille. Goed te combineren met pasta’s met vlees, wildzwijn, lamsrack en stoofvlees met zoetere specerijen.

Land

Italië

Regio

Puglia

Klimaat

mediterraan

Hoogte

0-100 meter

Oppervlakte

onbekend

Landbouw

biologisch