terug naar alle wijnhuizen

Azienda Agricola Balestri Valda

Balestri Valda is een familiebedrijf dat werd opgericht door Guido Rizzotto en ligt in Italië. Laura en Luca, Guido’s kinderen, zijn in hun vaders voetsporen getreden. Laura werkt voornamelijk voor Balestri Valda en Luca is verantwoordelijk voor de spumantes. Op dit moment omvat het bedrijf 19 hectare wijngaarden. Laura is, net als haar vader, een groot liefhebber van de natuur. Elke stap in het proces staat in het teken van de natuur en is vriendelijk voor het milieu. Ze geloven in de biodiversiteit rondom de wijngaarden, om zo de toekomst van de wijnen uit Soave te kunnen waarborgen. Biodiversiteit door onder andere het houden van vele bijenkasten, fruitbomen en tal van grassen en planten in en om de wijngaarden. Ze werken biologisch met strenge eisen ten aanzien van biodiversiteit (met certificaat).

Laura leerde van haar vader de fijne kneepjes van het vak en zij wil de goede kwaliteit van Soave weer op de kaart zetten. Realiteit is bijvoorbeeld dat 95% van de wijnen uit Soave die op de markt komen uitgezet is door grote coöperaties waar kwantiteit een grotere rol speelt dan kwaliteit. De wijngaarden liggen op 110 tot 170 meter boven zeespiegel op de heuvels aan de noordhelling van de stad Soave. De bodems bestaan uit klei, vulkanische kalk en basalt en de druivenstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud. De familie gelooft in de kracht van de lokale druivenrassen, garganega en trebbiano.

Soave wordt gemaakt van minstens 85% garganega. De garganega is een laat rijpende druif die snel teveel produceert. Eén van de redenen dat Soave een slechte naam kreeg. Als deze snel groeiende druif kort wordt gehouden, zoals op de heuvels van het klassieke Soave Classico gebied dan brengt dit mooie wijnen.

Het online aanbod van biologische wijn van Balestri Valda bestaat uit Soave Classico en Soave Classico Vigneto Sengialta.

 

Land

Italië

Regio

Veneto

Klimaat

continentaal

Hoogte

110-170 meter

Oppervlakte

19 hectare

Landbouw

biologisch