terug naar alle wijnhuizen

Domaine Dupont

Normandië staat bekend om haar mooie calvados; het appeldistillaat dat alléén hier ‘calvados’ mag heten. Al vanaf de Middeleeuwen maakt men van de beste appels een distillaat, een sterk alcoholische drank van ongeveer 45% alcohol. In Normandië bevindt zich het kleine gebiedje Pays d’Auge waar de allerbeste appels vandaan komen. Hier produceert Domaine Dupont sinds 1887 cider, pommeau en calvados. Het bedrijf wordt nu geleid door Etienne Dupont en zijn dochter Amy-Pamy, zoon Jerôme die aangewezen was als opvolger, is onlangs geheel onverwachts overleden.

Domaine Dupont bezit in totaal 30 hectare met 6000 appelbomen van 13 verschillende rassen. Net als bij druivenrassen is er veel verschil in de smaak zoals: zachtzuur, bitter en zoet. Door middel van blenden geeft het balans en frisheid aan de ciders.

De beste technieken worden gebruikt om díe elegantie en expressiviteit te verkrijgen die in ciders terug te vinden is. Er worden geen meststoffen gebruikt waardoor de appels klein blijven. Hierdoor is het sap in verhouding tot de schillen geconcentreerder en het verbeterd de aromatische intensiteit. Voordat de appels worden geperst worden ze gewassen en gesorteerd. De cider wordt een aantal weken na de fermentatie gebotteld. De fermentatie gaat nog even door in de fles en dit veroorzaakt de lichte bubbels. De calvados wordt gedestilleerd in een klassieke alambiek (een type distilleertoestel) en rijpt daarna in nieuwe eikenhouten vaten, de leeftijd varieert van 2 tot 40 jaar. De jonge stijl calvados is fruitig en licht, oudere jaargangen zijn ronder, romiger en complexer.

De producten van Domaine Dupont:
Calvados Original
Calvados Réserve
Calvados Vieille Réserve
Pommeau
Cidre Bouché
Cidre Triple
Cidre Réserve
Jus de Pomme Pétillant (0%alc.)

 

Land

Frankrijk

Regio

Normandië

Klimaat

Atlantisch

Hoogte

0-50 meter

Oppervlakte

30 hectare

Landbouw

Conventioneel