Riesling. Silvaner. Spätburgunder. Ontdek jouw Duitse favoriet!
Volg onze wijnreis door Duitsland van Moezel tot Baden
Afgelopen maand reisden we door Duitsland, op zoek naar bijzondere wijnmakers, oude tradities en moderne ambities. Duitse wijnen zijn bij ons altijd – in die 177 jaar – onderbelicht geweest. Zelfs vele jaren na de tweede wereldoorlog heeft mijn vader in onze buurt nooit veel Duits kunnen en willen verkopen. Anno 2025 is Duitsland meer dan haar geschiedenis en ook meer dan alleen zoete (Liebfraumilch) riesling. Het is een land met veel natuur, karakter, contrasten en heel belangrijk: kwaliteit. Elk gebied heeft een eigen stem, elke wijn vertelt een verhaal. Het werd dus echt hoog tijd dat ik daar naartoe ging!
Riesling: de koningin van de druiven
In geen ander land ter wereld spreekt één druivenras zo tot de verbeelding als riesling in Duitsland. Al sinds 1435 wordt deze aristocratische druif gekoesterd in de steile wijngaarden van de Rheingau. Riesling is veeleisend en geduldig. Ze houdt van koelte, van steile hellingen, van zon die haar langzaam kust. En ze beloont de wijnmaker én de liefhebber rijkelijk.
Van beendroge, strak minerale wijnen tot verleidelijke edelzoete parels en zelfs elegante mousserende wijnen: riesling kan het allemaal. En het mooiste? Geen druif weet zó het karakter van haar bodem te vangen. Leisteen, vulkaan, kalk of zandsteen – elke fles riesling vertelt zijn eigen verhaal. Maar Duitsland heeft meer dan alleen riesling te bieden. Ook silvaner, spätburgunder, grauburgunder en weissburgunder mogen niet in ons assortiment ontbreken, dus hup we gaan op pad. Van de Moezel, naar de Nahe, Rheinhessen, door naar Franken, Pfalz en tot slot Baden.
MOEZEL – Spannend, steil en puur
We begonnen in de Moezel, waar de rivier zich kronkelend een weg baant tussen steile leisteenhellingen. Wow, wat een indrukwekkend gezicht. Ik ben bij ontelbaar veel wijngaarden geweest in mijn leven, maar dit heb ik nooit eerder gezien. Bij Weingut Franzen in Bremm trotseren Kilian en Angelina Franzen samen met hun team de Bremmer Calmont, met 65% de steilste wijngaard van Europa. Angelina grapte dat de mensen in Bremm één lang been hebben en één veel korter been, omdat ze allemaal hun leven lang op heuvels lopen. Iets wat wij Nederlanders niet kennen. Weingut Franzen maakt pure, energieke Rieslings met spanning, mineraliteit en finesse. Er is geen plek waar je de kracht van leisteen zo intens proeft als hier. Ik ben onder de indruk, dit belooft veel goeds deze wijnreis.
NAHE – Een bezoek aan een grootheid
Vervolgens trokken we naar de Nahe. Hier regeert een andere Riesling-legende: Weingut Dönnhoff. Overigens het enige Duitse wijnhuis dat we al meer dan 25 jaar met trots voeren. Sinds 1750 verbindt de familie zich aan hun unieke terroirs, van vulkanisch gesteente tot leisteen. Hun wijnen behoren tot de meest verfijnde van Duitsland met een ongekende precisie, finesse en bewaarpotentieel! Spectaculair zijn hun rieslings van de legendarische Hermannshöhle: kracht, precisie en finesse. Een wijnhuis dat iedere wijnliefhebber minimaal één keer in zijn leven zou moeten proeven! Wij vielen met ons neus in de boter, want Sascha opende de ene na de andere schat. Zoals de Hermannshöhle 2010 en 2004 of wat dacht je van de zoete Oberhäuser Brücke Riesling Auslese 1997. 28 jaar oud? Nee joh, ..jong!
RHEINHESSEN – Traditie en vernieuwing
In Rheinhessen werden we al opgewacht door Elisabeth Muth (13e generatie) en haar vader. We trokken meteen met twee auto’s de wijngaarden in. Elisabeth en ik klikten meteen als telgen aan het roer van een familiebedrijf, dat van hen met meer dan 400 jaar wel nog wat indrukwekkender dan dat van ons. Weingut Rappenhof werd officieel opgericht in 1604 door Hieronymus Hirsch en ze begonnen als één van de eersten in Rheinhessen te werken volgens biodynamische principes. Elisabeth haar wijnen weerspiegelen hun rijke geschiedenis – waaronder de karaktervolle riesling van de Pettenthal. Dat ze met meer druivenrassen overweg kunnen dan alleen met de riesling dat bewijzen ze wat ons betreft met hun weissburgunder en grauburgunder. Ze zijn loepzuiver, elegant en vol energie. Een huis met een rijke historie met de blik altijd op de (duurzame) toekomst. Na een bezoek van bijna 5 uur is het tijd om verder te gaan. We gaan elkaar weer zien!
FRANKEN – Kalk, karakter en silvaner
Door naar het charmante Franken waar de rivier de Main zich door de heuvels slingert en waar de wijntraditie teruggaat tot de tijd van de Franken: meer dan 1200 jaar geleden. Weingut Zehnthof Luckert zit in één van de oudste gebouwen in het hart van Sulzfeld (slechts 500 mensen wonen in het centrum van dit pittoreske Middeleeuwse stadje). Philipp vertelt met trots hun geschiedenis en ook waar de naam Zehnthof vandaan komt. Het gebouw verwijst namelijk naar de historische ‘tiendhof’, waar boeren vroeger een tiende deel van hun oogst als belasting aan de kerk moesten afstaan. Terug naar de wijn: we proefden hun pure, biologische Silvaners uit het iconische Maustal waar de Muschelkalk-bodems zorgen voor wijnen met een zilte, frisse mineraliteit. Authentiek, puur en met bescheiden klasse. Oh, en vergeet de beroemde Bocksbeutel-fles niet, een symbool van Franken, al kiest Luckert bewust voor andere flessen – de wijn spreekt immers voor zich.
PFALZ – Natuurwijn avant-garde
In de Pfalz bezochten we Weingut Frank John, een klein familiedomein met grote wijnen. Frank John bewijst dat Riesling ook in de Pfalz indrukwekkende klasse biedt. Vanuit een biodynamische aanpak met minimale interventie en rijping in grote houten vaten maakt Frank loepzuivere, pure wijnen met karakter en diepgang. Zijn Buntsandstein riesling is een ode aan de zandsteenbodem en straalt finesse, balans en kracht uit. Wijnen om nu te ontdekken én jarenlang van te genieten. Ook hun bubbel gemaakt van riesling is geweldig.
BADEN – Vulkanisch op grote hoogte
We sloten onze reis af in Baden bij Weingut Schneider, waar Reinhold, Cornelia en zoon Alexander Schneider op vulkanische bodems prachtige spätburgunders maken. Hun wijngaarden liggen hoog, tot 600 meter, wat hun wijnen frisheid en elegantie geeft. Een huis dat aantoont dat Baden niet alleen zon en kracht biedt, maar ook finesse en elegantie. Hun Spätburgunder is (licht gekoeld) al jaren één van mijn favoriete wijnen.
Terugreis naar Amsterdam
Met veel ervaringen rijker moeten we na twee weken afscheid nemen van Duitsland. Duitsland heeft me verrast. We rijden terug naar Amsterdam en in gedachten vraag ik me toch een klein beetje af waarom we nooit naar Duitsland op (wijn)reis zijn gegaan toen ik een klein meisje was. Ik kan in ieder geval niet wachten tot een volgend bezoek!
En nu? Nu staat Duitsland vol trots in onze etalage en op onze website. Met wijnen die verhalen vertellen van lef, traditie, passie en ambacht. Ik nodig je van harte uit om deze reis zelf te beleven. Want wat ik in twee weken proefde wil ik graag met je delen. Laat je verrassen door de veelzijdigheid, finesse en spanning van Duitse wijn – ver weg van clichés en dichterbij dan je denkt.
Proost, op nieuwe ontdekkingen. En ook op Duitsland – eindelijk bij ons in de spotlight!
Suzanne