Mencia versus Las Tres Filas. Beide gemaakt van de mencia druif. Maar wat is het verschil?

Beide rode wijn van de mencia druif door Bodegas Merayo, maar wat is het verschil?

Mencia – Mencia – Bodega Merayo
De druiven worden na de oogst licht gekneusd en ingeweekt en het sap ondergaat gedurende 10 dagen een alcoholische fermentatie in roestvrijstalen tanks. (Roestvrijstalen tanks voegen geen smaak in de wijn toe doordat het geen oxidatie toelaat, het wordt voornamelijk gebruikt voor het behoudt van fruit in de wijnen). Vervolgens rijpt de wijn zes maanden verder op zijn fijne lies. (‘Lie’ zijn de overgebleven gistdeeltjes die naar de bodem van de tank zakt. Als een wijn ‘sur lie’ rijping heeft gehad betekent dat de wijnmaker regelmatig deze deeltjes door de wijn roert. Hierdoor wordt de smaak van de wijn rijker en voller).

De Mencia is een stralend heldere rood-paarse wijn met intense aroma’s van verse bosbessen, kersen, frambozen, cassis, viooltjes en kruiden.

Las Tres Filas – Mencia – Bodega Merayo
Nadat de druiven handmatig zijn geoogst en gesorteerd ondergaan ze een alcoholische fermentatie in roestvrijstalen tanks. De tanks zijn temperatuur gecontroleerd en de fermentatie verloopt daardoor langzaam. Na afloop rijpt de wijn 6 maanden ‘sure lie’ in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. (Bij eikenhouten vaten is er sprake van een klein beetje oxidatie tijdens de rijping, dat geeft aroma’s van vanille, toast, rook en kruidnagel). De wijn wordt gebotteld zonder filtering.

De Las Tres Filas heeft het aroma’s van rode kersen, frambozen, viooltjes en subtiele tonen van vanille en tabak.