Duitsland

Weingut Mathern 

Het wijnhuis werd in 1907 opgericht door de familie Mathern in Niederhausen/Nahe. Helmut Mathern leidde jarenlang het wijndomein en was een getalenteerde wijnmaker. Tot ieders schrik stierf hij plotseling in 2002. Zijn vrouw en 2 kinderen hebben het goedlopende bedrijf overgenomen wat nu in totaal uit meer dan 11 hectare beslaat. Alle wijnen van Mathern worden gekenmerkt door vulkanische bodems. Ze zijn levendig, mineralig en vooral niet alcoholisch.

Weingut Mathern

Weingut Franzen

Het verhaal van Weingut Franzen is een bijzonder verhaal. Bremm, de plaats waar het wijngoed ligt, is al honderden jaren het thuisfront van de familie Franzen, die al net zo lang in de wijnbouw zit. In de jaren 80 heeft Ulrich Franzen het bedrijf overgenomen van zijn grootouders. Hij gooide het roer om en ging een droge stijl wijnen produceren. Daarnaast herbeplantte hij de wijngaarden en kocht hij nieuwe wijngaarden aan. Door een tragisch ongeval in de wijngaard kwam vader Ulrich totaal onverwacht te overlijden. Zijn zoon Kilian en zijn vrouw Angelina hebben het bedrijf overgenomen ondanks zij allebei nog bezig waren met hun studie oenoloog. Heden ten dage bestaat het wijngoed uit 10 hectare. Geheel in lijn met de weg die zijn vader was ingeslagen, maken Kilian en Angelina hier prachtige wijnen.

Weingut Franzen

Weingut Dönnhoff

Hermann, de grootvader van Helmut Dönnhoff, begon het wijndomein in Nahe in 1920. Toen Helmut het in 1966 overnam besloeg het nog maar 4 hectare wijngaarden. Toen Helmut het in 1971 officieel over kocht kreeg de wijnbouw zijn volle aandacht. Hij kocht wijngaarden bij en breidde langzaam uit. Nu heeft hij 25 hectare wijngaarden en daarmee is hij tevreden. Sinds 2007 helpt zijn zoon Cornelius ook mee. Elke druivensoort, wijngaard en jaargang heeft zijn eigen karakter en Helmut bekijkt alle aspecten individueel.

Weingut Dönnhoff

Weingut Schneider

In 1981 richtten Reinhold en Cornelia Schneider het domein op in het kleine dorpje Endingen in de Kaiserstuhl. Inmiddels doen ze het samen met hun zoon Alexander en beschikken zij over 6,8 hectare in totaal. De regio Baden is de warmste wijnbouwregio van Duitsland. Door het mediterrane klimaat is pinot noir, ook wel spätburgunder genoemd, het meest aangeplant. De bodem bevat veel vulkanisch gesteente. Weingut Schneider behandelt de wijngaarden geheel natuurlijk. Zij gebruiken zowel in de wijngaarden als in de kelder zo min mogelijk chemische middelen.

Weingut Schneider