Beaujolais Revival

In de Decanter van juli 2018 wordt uitgebreid ingegaan op de jonge generatie wijnmakers in de Beaujolais: “Beaujolais is currently enjoying a revival, thanks to improved quality and a run of great vintages. James Lawther MW (Master of Wine) profiles the young winemakers who are injecting new energy into the region.”

Het gebied
Officieel behoort de Beaujolais tot het Bourgognegebied. Het meest productieve district van allemaal; er wordt namelijk meer wijn verbouwd in de Beaujolais dan in alle andere districten van de Bourgogne bij elkaar. De Beaujolais, een liefelijk wijngebied met prachtige heuvels die allen beplant zijn met wijnstokken en waar je uren kan ronddolen tussen de wijngaarden. Tegelijkertijd is het de leverancier van één van Frankrijks meest bekende wijnen.

De druif
De druif gamay (ofwel gamay noir à jus blanc) triomfeert op de granietachtige grond van Beaujolais. Op de lichte bodem produceert hij voortreffelijke rode wijnen en de druif dankt haar naam aan het gehucht Gamay in de Côte d’Or waar een overlevende van de kruistochten als relikwie een druivenrank had meegenomen. Het merendeel van de wijnen uit dit gebied hebben een eenvoudige appellatie: Beaujolais of Beaujolais-Village. Hier worden ook de beroemde Beaujolais Primeur / Beaujolais Nouveau wijnen van gemaakt. Op de derde donderdag in november komen deze primeurwijnen uit. Wijnen om die gemaakt zijn om jong te drinken als ze nog het meest fruitig zijn.

Crus du Beaujolais
De top van de Beaujolais wordt gevormd door tien appellaties afkomstig uit acht dorpen. De crus du Beaujolais: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly, en Côte de Brouilly. Deze appellaties hebben allen hun eigen karakter. Moulin-a-Vent (geen dorp, maar vernoemd naar een oude molen die het aangezicht in de wijngaarden domineert) wordt bijvoorbeeld gezien als de koning der crus door de kracht en mannelijkheid. Wijnen die nog steeds elegant zijn, maar die ook makkelijker jaren bewaard kunnen worden.

Revival
Een nieuwe generatie wijnmakers heeft ervoor gezorgd dat de Beaujolais weer helemaal terug is! Jonge, trotse, wijnmakers – veelal dertigers – die meer van de wereld hebben gezien, die openstaan voor veranderingen en die tegelijkertijd vasthouden aan de traditie om de kenmerken van het gebied en het terroir te behouden. Velen werken biologisch of biodynamisch in de wijngaarden, het daadwerkelijk wijn maken verschilt maar allen werken ze zo natuurlijk mogelijk: zwavelarm,  met natuurlijke gisten en zonder suikertoevoeging. Eén van deze jonge wijnmakers is Richard Rottiers uit Moulin-a-Vent. Met zijn studies en werkervaring heeft hij in 2007 zelf wijngaarden gekocht waar hij zo natuurlijk mogelijk werkt met als doel het unieke Moulin-à-Vent terroir te doen weerspiegelen in zijn wijnen.

Serveersuggesties
Heerlijk bij Aziatische gerechten, barbecue, charcuterie, vleesgerechten en gekruide gerechten. De wijnen uit dit gebied zijn overigens bij uitstek geschikt om koel te serveren; de eenvoudige rode wijnen rond een graad of 12 (!), de crus rond een graad of 15.