Barbera de juiste begeleider van winterse gerechten!

De Barbera is een van de meest aangeplante druivenrassen in Italië en produceert wijnen van niveau vino di tavola  tot wijnen van hoge kwaliteit met zuivere, authentieke smaken die naadloos aansluiten bij de Italiaanse keuken. Er gaan veel verschillende verhalen rond over de herkomst, men denkt oa. dat de druif oorspronkelijk uit de heuvels van Monferrato (Asti) stamt in centraal Piëmonte rond het eind van de achttiende eeuw. Tegenwoordig wordt hij ook aangeplant in Emilia-Romagna, Lombardije en zuid–Italië (Puglia) maar meer dan 60% staat in Piëmonte.

De Barbera is heel productief en een tamelijk late rijper. De druif heeft veel kleur en een weelderig fruitprofiel van rode en zwarte kersen, verse pruimen en soms blauwe bessen. De druif heeft een hoge natuurlijke zuurgraad, maar ook een tamelijk delicate tanninestructuur, is sappig, vief en geeft op zijn best een gul en romig mondgevoel. Mede door zijn stevige alcoholpercentage is hij vlezig en doet soms ook denken aan een goede Cru uit de Beaujolais. Topproducenten uit Barolo en Barbaresco maken geweldige wijnen van deze druif. Dus als u op zoek bent naar een wijn om een winters gerecht van sap te voorzien, zijn de volgende flessen een goed uitganspunt.

Barbera Ranuccio, Castelli del Duca, Medici Ermete, Emilia-Romagna

Medici Ermete is een familiebedrijf dat ongeveer een eeuw geleden werd opgericht door Remigio. De huidige eigenaren zijn Valter en Giorgio die het werk van hun vader en grootvader voortzetten in het bedrijf dat inmiddels 75 hectare wijngaarden telt. De barbera druiven zijn afkomstig van wijngaarden met voornamelijk kleibodems. Deze Barbera  is een wijn met een helder robijnrode kleur. Aroma’s en smaaktonen doen denken aan verse frambozen, aardbeien, bramen en zoethout.

Barbera d’Alba, Azienda Agricola La Ca’ Növa, Barbaresco, Piëmonte

Less is more in het geval van deze Barbera d’Alba. De druiven zijn afkomstig van de wijngaard ‘Loreto’ en worden handmatig geoogst. De wijn vergist in deels roestvrijstalen tanks en deels in grote houten vaten en rust nog 6 maanden in de fles. De wijn is straight-forward en puur met aroma’s van verse rode bessen en kruiden. Medium bodied, zwart fruit, vief en met een fraaie natuurlijke zuurgraad.

Barbera d’Alba, Elio Altare, La Morra, Barolo, Piëmonte

Deze barbera druiven van Elio Altare zijn afkomstig van 10- tot 30-jaar oude druivenstokken die geplant staan in La Morra op een kalkrijke zandgrond. Nadat de druiven geperst zijn, fermenteren ze gedurende 3 à 4 dagen in temperatuur gecontroleerde ronddraaiende tanks (rotorfermentatie). Na de vergisting rijpt de wijn een maand of 5 op Franse eikenhouten vaten. Botteling gaat zonder filtering en klaring. Productie circa 15.000 flessen. Een mooie, volle wijn. Robijnrood van kleur met in de geur aroma’s van viooltjes en rijpe, zwarte kersen. In de smaak komt het rijpe, donkere fruit mooi terug. Met een heerlijke lange afdronk.