terug naar alle wijnhuizen

Laventura

Laventura
Bryan MacRobert komt uit het Zuid-Afrikaanse Swartland, een wijnregio ten noorden van Kaapstad. Bryan studeerde oenologie in Stellenbosch en werkte daar voor de toonaangevende wijnmaker Eben Sadie. Hij reisde daarna zeven jaar lang tussen Priorat (Spanje) en Swartland (Zuid-Afrika). Zijn liefde voor Campo Viejo’s wijnmaker Clara Canals hield hem uiteindelijk in Spanje waar hij de grote diversiteit van Rioja ontdekte. Hij wilde moderne technieken combineren met de tradities van de regio. Hij richtte Laventura op in 2013. ‘Laventura’ is een combinatie van twee woorden die zowel onzekerheid als geluk omschrijven: Aventura (avontuur) en Ventura (zich wagen aan). Hij selecteerde met veel zorg een aantal oude wijngaarden en besteedt de meeste aandacht aan de landbouw en de kwaliteit van de druiven. Zijn uitgangspunt is het pure karakter van de druiven te behouden en tot uiting te brengen in de wijn. Men noemt het wel ‘new wave Rioja’. Alle wijngaarden van Laventura worden biologisch en op een duurzame manier behandeld.

Abbotsdale
Wij kennen Bryan MacRobert al uit Rioja maar Bryan komt oorspronkelijk uit het Zuid-Afrikaanse Swartland, dit is een wijnregio ten noorden van Kaapstad. Dit gebied werd vanuit de Kaap ontdekt tijdens de eerste verkenningstocht van de Hollandse kolonisten in 1660. Het gebied kreeg de naam Swartland, naar een inheems gewas, de Renosterstruik, die gedurende een bepaalde tijd van het jaar een bijna zwarte kleur vertoont. Swartland heeft een zeer afwisselende bodemgesteldheid. Zowel graniet, leisteen als zandsteen komen voor. Het klimaat is stabiel, zeer warm en droog. Na zijn studie oenologie aan de universiteit van Stellenbosch, ging Bryan werken als assistent-wijnmaker van Eben Sadie. De wijnwereld kent een aantal helden en Eben Sadie is daar één van, hij plantte daar druivenrassen aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven: syrah, grenache en mourvèdre.

Bryan maakt sinds 2007 wijnen onder zijn eigen label Abbotsdale. Hij reisde zeven jaar lang tussen Priorat (Spanje) en Swartland. Zijn liefde voor Campo Viejo’s wijnmaker Clara Canals hield hem in Spanje waar hij de grote diversiteit van Rioja ontdekte. En richtte Laventura op in 2013. ‘Laventura’ is een combinatie van twee woorden die zowel onzekerheid als geluk omschrijven: Aventura (avontuur) en Ventura (zich wagen aan). Tegenwoordig verdeelt Bryan zijn tijd tussen het leven in Rioja en zijn thuisland Zuid-Afrika. Hier wil hij wijnen maken die uniek zijn voor de bodem, het klimaat en de cultuur van deze zeer bijzondere regio. Hij werkt niet alleen met de wijngaarden van zijn familie, maar selecteert ook speciale percelen van naburige boeren waarmee hij nauwe relaties heeft. Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder gebruik te maken van pesticiden, meststoffen of fungiciden.

Land

Spanje

Regio

Rioja

Klimaat

continentaal

Hoogte

400-500 meter

Oppervlakte

<10 hectare

Landbouw

ongecertificeerd biologisch