terug naar alle wijnhuizen

Cantine Russo Taurasi

Cantine Russo Taurasi bevindt zich in Campania. In de Romeinse tijd was Campania de belangrijkste wijnstreek van het Romeinse rijk. Ze stonden bekend om hun heerlijke wijnen en het gebied dat de perfecte ligging heeft qua handelsroutes en havens. De uitbarsting van de Vesuvius gooide letterlijk roet in het eten en legde niet alleen Pompeï in as, het had ook veel gevolgen voor de wijnbouw. De wijnen die tot die tijd werden gemaakt kunnen niet meer worden gemaakt en wijnboeren moesten leren omgaan met de nieuwe situatie. Ze hebben zichzelf herontdekt en dat is goed gelukt. Campania staat bekend om haar schoonheid van de Amalfikust met het heerlijke leven én heerlijke wijnen. De aglianico is de bekendste rode druif en de witte wijnen worden gemaakt van de druiven; fiano, falanghina en greco di tufo.

Cantine Russo Taurasi ligt in de bergachtige en ruige streek Irpinia in de provincie Avellino vlakbij het stadje Taurasi, zo’n 80 km ten oosten van het drukke Napels. De bodem is hier vulkanisch en er heerst een continentaal klimaat. Al sinds 1800 bezit de Russo familie hier een klein stukje land genoemd: La Carazita. Op de plaats waar hij geboren is begon Ermanno Russo in 1999 met het herplanten van de unieke autochtone druivenrassen elk met hun eigen persoonlijkheid en karakter. Het domaine wordt beheerd door Marcella Russo samen met haar zus Cristina en haar man Claudio. In 2006 was het eerste jaar dat hun wijn op de markt kwam. De wijngaarden omvatten 7 hectare en zijn grotendeels aangeplant met aglianico op de vruchtbare vulkanische hellingen waar de grond rijk is aan kalksteen, klei en mineralen. Voor wit wordt fiano di avellino, falanghina en greco di tufo aangeplant.

De wijnen van Cantine Russo Taurasi:
Falanghina Grandilla – aroma’s van citroen en sinaasappel ook tonen van perzik, ananas en honing. Is elegant, vol fruit en heerlijk als aperitief, bij lichte visgerechten, schaal en schelpdieren en fris gekruide gerechten met knoflook, kappertjes of peterselie.
Taurasini Macri – de smaak van mediterrane specerijen, zwarte bessen, pruimen en kersen. Goed te combineren met gegrilde groenten, rijpe kazen en stevige, kruidige vleesgerechten.
Greco di Tufo – aroma’s van citroen, venkelzaad en geel fruit. Hij is fris, rokerig en ziltig en door zijn frisse zuren heerlijk als aperitief. Erg goed te combineren met lichte visgerechten, schaal en schelpdieren en fris gekruide gerechten met knoflook, kappertjes of peterselie.
Taurasi Spalatrone – onberispelijk, rijk en verleidelijk. Een evenwichtige wijn met een spannende gelaagdheid. Drink hem bij rijke gerechten en zelfs bij chocolade desserts.

Land

Italië

Regio

Campanië

Klimaat

continentaal

Hoogte

onbekend

Oppervlakte

7 hectare

Landbouw

conventioneel