Domaine Julien Braud

Als zoon en kleinzoon van een wijnboer, besloot de jonge Julien in 2012 zijn eigen wijnbedrijf op te zetten. Met een grote voorliefde voor de natuur, was het voor hem vanzelfsprekend om biologisch te werk te gaan. Zo zorgt hij voor natuurlijke bescherming van zijn wijngaarden door middel van gerichte aanplant van gewassen eromheen en maakt hij enkel gebruik van de druifeigen gisten bij het fermentatieproces.

Een aantal van zijn wijngaarden bewerkt hij met behulp van een paard (o.a. ‘labour’, het omploegen van het land). Aanvankelijk had hij 4 hectare wijngaard, dat hij heeft uitgebreid tot 7,8 vandaag de dag. De wijngaarden liggen grotendeels op de coteaux Monnierrois, die een zeer gevarieerde bodemsamenstelling hebben van o.a. rots, gneiss, leisteen en graniet. Braud maakt 4 stille wijnen en 1 mousserende wijn.

Ooit afkomstig uit Bourgogne tegenwoordig aangeplant aan de Loire pal aan de Atlantische oceaan en heeft zich uitstekend aangepast aan de zilte oceaan lucht. De Melon de Bourgogne is de enige druif die in de appellatie van Muscadet is toegelaten. De druif houdt van een kleiachtige silex bodem. Door lagering op zijn ‘lies’ (bezinksel) is de wijn is de wijn rijker en ronder geworden.

Julien Braud werkt volgens de biodynamische methode.