Domaine Château de Rougeon

Domaine Château de Rougeon is 400 jaar oud en al 6 generaties in de familie. Het domaine ligt tussen Givry en Montagny in de Côte Chalonnaise en werd gekocht in 1839 door Claude Ozanon. Zijn zoon, Charles Ozanon, een wereldwijd bekende botanicus, plantte en experimenteerde met Amerikaanse rootstock/onderstok met de druivenrassen van Chateau Rougeon tegen de verwoestende phylloxera. De kwekerij die hij oprichtte werd een van de belangrijkste voor het enten en voor de herbeplanting van de wijngaarden in de Côte de Beaune. We zouden kunnen zeggen dat dankzij de geschiedenis van Domaine Château de Rougeon wij in de wereld nog steeds kunnen genieten van een glas wijn.

Na Ozanon bleef Domaine Château de Rougeon in de familie en werd in 1981 overgenomen door kleinzoon Joseph Bouchard (telg uit de beroemde wijnkopersfamilie in Beaune) die het weer doorgaf aan zijn zoon Dominique.

Het domaine ligt schitterend op 360 meter hoogte en is omringd met 13 ha. aaneengesloten wijngaarden wat erg bijzonder is in Bourgogne. De locatie, het isolement, de hoogte, de geologie (granietbodem) en de biodiversiteit zijn er absoluut uniek. De wijnstokken werden al een tijdje biologisch verbouwd en zijn nu in de omschakeling naar bio-certificering. Dominique was een gepassioneerde wijnboer, helaas is Dominique in 2017 onverwacht overleden. Hij liet zijn vrouw Isabelle, en twee van hun kinderen, Joseph en Florence, het domaine na om door te gaan. Met respect voor traditie, zoeken zij nu een eigen stijl en met succes!

Het zijn vriendelijke pretentieloze wijnen met een levendige energie. Chardonnay, aligoté, pinot noir and gamay, het zijn allemaal “vins de copains”! Ook kochten ze onlangs 1,5 hectare in Fleurie. Hun eerste wijn 2019 is absoluut spectaculair en alles wat je wenst van een ‘vin de soif’ Beaujolais.

Oh ja, Isabelle en Florence zijn lid van de “Mi-Filles Mi-Raisins’, een groep talentvolle vrouwelijke wijnmakers in Bourgogne, waaronder ook Amélie Berthaut van Domaine Berthaut-Gerbet in Vosne- Romanée.