Mosselen met de Picpoul de Pinet

Klassiek mosselrecept van Visrestaurant Lucius. “Wie wel eens op de mosselveiling is geweest, weet dat er niets boven een mossel uit de Oosterschelde gaat. Het zaad van de mosselen wordt uitgezet op percelen op zee, dit noemt men bodemcultuur. Zodra de mosselen volgroeid zijn, schept een mosselkor ze van de bodem.”

Recept: klassiek gekookte mosselen (voor 2 personen)
Wijnsuggestie: Picpoul de Pinet van Domaine des Lauriers

Ingrediënten:
2 kg Zeeuwse mosselen (Zeker Zeeuws®) van Adri & Zn
120 gram wortel, fijn gesneden
120 gram ui, fijn gesneden
120 gram prei, gewassen en fijngesneden
120 gram knolselderij, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, gehakt
100 ml witte wijn bij voorkeur Picpoul de Pinet of Chablis
Draai uit de pepermolen
10 gram boter

– Was de mosselen en controleer op open, kapotte of slechte mosselen (weggooien!)
– Smelt de boter in een grote pan (mosselpan) en fruit de groenten en de knoflook. Blus het geheel af met de witte wijn en voeg de mosselen toe. Op smaak brengen met zout en peper uit de molen.
– De pan met een deksel op hoog vuur zetten, aan de kook brengen en even door laten garen.
– Voorzichtig omschudden (niet teveel anders valt het mosselvlees uit de schelp).
– Garen totdat alle mosselen geopend zijn.
– De mosselen kunnen opgediend worden met sausjes naar keuze of eet ze gewoon lekker puur. Lekker met een koud glas witte wijn, zoals Picpoul de Pinet van Domaine des Lauriers. De wijn is licht van kleur met aroma’s van wit fruit. Levendig, zuiver en fris. Deze Picpoul wordt ook wel de Chablis van het Zuiden genoemd. Heerlijk als aperitief en mosselen.

Of gewoon bij Lucius eten natuurlijk!

Visrestaurant Lucius
Spuistraat 247
1012 VP Amsterdam

Tel. 0031 20 6241831
E-mail: info@lucius.nl