Uitgelicht: Michel en Stéphane Ogier

Op 13 mei zal Rhône-producent Stéphane Ogier aanwezig zijn tijdens onze jaarlijkse overzichtsproeverij. Dat vinden we echt een eer, want Stéphane is bijzonder getalenteerd en wij horen hem graag vertellen over het gebied en zijn wijnen. Hoog tijd om u alvast meer te vertellen over het Domaine en de man achter deze topwijnen.

In 1997 komt Stéphane Ogier in het bedrijf van zijn vader Michel, om in 1998 het stokje van hem over te nemen. Stéphane heeft eerder ervaring opgedaan in de Bourgogne, waar hij jaren in de leer is geweest. Het streven naar elegantie en verfijning in zijn wijnen heeft hij ongetwijfeld hiervandaan meegenomen en kan ook als typerend voor zijn wijnen gezien worden. Stéphane vinifieert al zijn percelen apart, om zo de maximale expressie van ieder terroir tot uiting te brengen (dit wordt eveneens veelvuldig gedaan in de Bourgogne). In het totaal bezit hij 17 hectare aan wijngaarden, waarvan 11 hectare in het Noordelijk Rhônegebied en 6 in de buurt van Châteauneuf-du-Pape. Domaine Ogier heeft binnen de appellatie Côte-Rôtie, de geboortegrond van Stéphane verschillende ‘lieux-dits’, specifieke percelen binnen wijngaarden.

De kwaliteit van de wijnen van Domaine Ogier wordt internationaal er- en herkend. Zo heeft Robert Parker (de bekende Wine Advocate) de wijnen van vader Michel en zoon Stéphane tot wel 3 keer toe de maximale score van 100 punten gegeven. Er worden witte en rode wijnen gemaakt op het Domaine en we hebben beiden in ons assortiment. De witte wijnen zijn gemaakt van het druivenras Viognier, dat in het Rhônegebied echt tot zijn recht komt. De rode wijnen zijn grotendeels gemaakt van het druivenras Syrah, maar heel vaak wordt er een heel klein percentage Viognier aan toegevoegd om de wijn ronder te maken en nog meer complexiteit te geven.

Bekijk zijn wijnen hier of kom naar de winkel voor meer informatie en beschikbaarheid.

Stéphane Ogier is ook actief op Facebook, waar hij ons meeneemt in wat hij meemaakt in en om de wijngaard en kelder. Zo heeft hij recentelijk een aantal foto’s geplaatst die zijn genomen in Seyssuel, in het Noordelijk Rhônegebied. Voor dit gebied is bij de I.N.A.O. (Institut National des Appellations d’Origine) een officiële A.O.P.-aanvraag (Appellation d’Origine Protégée) ingediend. Stéphane Ogier zet zich hiervoor in. Recentelijk is er een afvaardiging van de I.N.A.O. geweest om de aanvraag te beoordelen. Veel mooie kiekjes ook van de wijngaard. De moeite waard om te volgen!

Op  zondag 13 mei 2018 tijdens onze overzichtsproeverij kunt u hem zelf ontmoeten, zijn wijnen proeven en luisteren naar zijn bevlogen verhaal.