Koning van de Riesling – Weingut Hermann Dönnhoff (Oberhausen, Nahe)

Koning van de Riesling – Weingut Hermann Dönnhoff (Oberhausen, Nahe)

Geplaatst op 13 Juni 2017

Door Tekla Lodder

Als Helmut Dönnhoff ons vrijdagochtend ontvangt op het familiedomein voor een wijnproeverij van zijn recente jaargang 2016 Rieslings, zijn de verwachtingen hoog gespannen.

“Weingut Hermann Dönnhoff is to Nahe, what Domaine de la Romanée-Conti is to the Côte-d’Or.” (Neal Martin, Wine Advocate)

Weingut Dönnhoff bezit 26 hectare wijngaard (productie circa 160.00 flessen), waarvan 80% met Riesling aangeplant is. Ze hebben percelen in enkele van de allermooiste wijngaarden in de Nahe.

De druivenstokken zijn gemiddeld tussen de 16 en de 60 jaar oud. Zij produceren vier Grosser-Gewachs (Grand Cru) wijnen. De rendementen zijn laag, omdat de bodem in de meeste wijngaarden arm en rotsig is, en omdat de wijnstokken soms ouder dan 65 jaar zijn. “De wijnstok moet afzien, niet te veel, maar ook niet te weinig“, zegt Helmut Dönnhoff. De oogst gebeurt traditioneel laat in het seizoen, zelden voor eind oktober. Elke perceel wordt in twee of drie rondes met de hand geoogst. De vinificatie vindt plaats in grote neutrale eiken foeders van 1200 liter, afhankelijk van de jaargang 3 tot 6 maanden. Men zoekt ‘micro’ oxidatie in de wijn en het hout mag absoluut geen invloed hebben op de smaak. Wijn moet een rechtstreekse vertaling zijn van bodem en fruit.

Dönnhoff’s wijnen imponeren door hun helderheid, zuivere toon en levendige zuren en iedere wijn toont het karakter van de bodem van het beroemde perceel waarvan hij afkomstig is. Elke ‘Lage’ ruikt anders legt Helmut uit, sommige ruiken naar het voorjaar andere naar de zomer, na een regenbui ruikt de wijngaard weer heel anders. Deze componenten zijn van invloed op terroir en heimat (afkomst).

Zoon Cornelius is sinds 2007 verantwoordelijk voor de wijngaarden en wijnkelder. Vader Helmut (68), nog elke dag aanwezig, en zoon Cornelius werken nu ruim 9 jaar samen. De invloed van zoonlief is al goed merkbaar, Cornelius wil een lichtere stijl van wijnen met alcohol van 11% in plaats van 12% ook voor de GG (Großes Gewächs) met restsuiker rond de 5 gram, dat geeft nog meer finesse. Maar voor beide generaties geldt: elegantie gaat voor kracht.

Volgens Helmut was 2016 een jaar met een nat voorjaar en vorst in juni, maar gelukkig was de tweede helft droog en warm wat 100% gezonde druiven heeft gegeven zonder stress. Het worden grote wijnen met een lang leven.

We hebben 17 wijnen geproefd waarvan Tekla er enkele heeft beschreven: 3 Gutsweine en 3 GG. Deze wijnen zijn nog niet op fles maar waren vatmonsters.

1. Riesling Trocken van vulkanische bodem van verschillende percelen rond Oberhausen. Schoon, fris als bronwater , groene appel.

2. Tonschiefer (Grauer Schiefer) Riesling Trocken. Afkomstig van percelen op de Oberhäuser Leistenberg. Mineraal, wit fruit, specerijen, mooie fijne zuren, complexer.

3. Kreuznacher Kahlenberg Riesling Trocken. De Kahlenberg wijngaard ligt net buiten de stad Bad Kreuznach, zuidelijke helling dus iets warmer. Meer fruit gedreven, rijper en voller en iets krachtiger.

4. Schlossböckelheimer Felsenberg Riesling GG. In deze steile wijngaard met voornamelijk vulkanische bodem (melafier en porfier) staat een oud torentje wat de naam geeft aan deze GG. Rondom deze toren liggen de beste percelen van de Felsenberg. Deze wijn heeft meteen een sprong in de aroma’ s, witte meloen, ingehouden kruidigheid, licht rokerig en gelaagd.

5. Oberhäuser Brücke Riesling Spätlese *Monopol* GG. De Luitpoldbrücke, de brug over de Nahe ter hoogte van Oberhausen, vormde vroeger de grens tussen de voormalige koninkrijken Beieren en Pruisen. Tegenover de brug ligt de kleine wijngaard, met een bijzonder microklimaat. De temperatuur wordt sterk beïnvloed door de nabijheid van de rivier. De volledige beschutte ligging van de wijngaard zorgt voor vroege vruchtzetting en een lang rijpingsseizoen. De bodem is veelzijdig, een onderlaag van grijze leisteen is bedekt met een laag van leem en löss. Daardoor is de waterhuishouding hier optimaal. Interne kracht, open fruit met sorbetachtige frisse zuren al heel mooi in balans, intens, compact en complex.

6. Niederhauser Hermannshöhle Riesling Auslese GG. Deze wijngaard van 4,5 hectare geldt als allerbeste site en het is tegelijk een ‘benchmark’, de wijngaard waartegen andere wijngaarden worden afgewogen. Dönnhoff Hermannshöhle GG is een van de meest gezochte en hoogst gewaardeerde wijnen in Duitsland en de hele wereld! Danst in je mond, rijp, rijk en complex. De aanzet is sappig, limoenzest, fijne mineraliteit, mond vullend met veel materie.

Na de proeverij nemen we nog even een kijkje in de ruimte waar de bottelmachine draait. Helmut kijkt toe of alles perfect wordt afgevuld en geëtiketteerd. Ze controleren alles, niets wordt aan het toeval overgelaten.

Veel van de wijnen zijn al voor de botteling verkocht en verdeeld over klanten over de hele wereld, gelukkig mogen wij elk jaar een kleine selectie claimen. Voor meer informatie en prijzen kijk op onze website of kom naar de winkel.

Citaat van Helmut Dönnhoff: “Wann ich trocken sage, meine ich auch trocken!”