Joie de Vivre en Provence

Met deze keer Cassis en Bandol in het bijzonder!

De laatste jaren is de Provence (totaal maar liefst 27.500 hectare) niet meer weg te denken van de internationale wijnmarkt. Kwantiteit is niet langer het enige dat telt, maar juist de kwaliteit speelt een steeds belangrijkere rol. Tegenwoordig is het een uitstekend wijngebied zelfs met voornamelijk rosé (90%) als de eeuwenoude specialiteit. De wijnbouw in de Provence is waarschijnlijk de oudste van Frankrijk. De Grieken introduceerden het hier honderden jaren voor Christus. Ook de Romeinen en de kerk hebben daarna een belangrijke rol gespeeld. De Romeinen noemden dit gebied Provincia Nostra (i.e. onze provincie), vandaar de naam Provence.

De wijngaarden van de Provence liggen tussen de steden Arles en Nice. De arme en veelal onvruchtbare grond varieert over deze brede strook; van zand en rots tot kalk en klei. De bodem van Bandol bevat relatief veel vuursteen. De bodem van Cassis heeft een hoog kalkgehalte. De Provence heeft het meest warme klimaat van Frankrijk, zoals de vele toeristen en bezoekers kunnen beamen. Het klimaat is mediterraan met soms wel 3.000 zonuren per jaar, de winters zijn zacht, en de sterke mistralwind zorgt voor verkoeling van de druiven en heeft een droge zuiverende werking (zo ook in Bandol en Cassis). Biologische wijnbouw is daarom zeer geschikt in de Provence; droog klimaat met veel wind.

De meest voorkomende klassieke druivenrassen voor rosé en rood zijn; grenache, cinsault en mourvedre. Mourvedre is vooral belangrijk voor Bandol. Voor de witte wijnen zijn het de twee druivenrassen; rolle (ook wel bekend als vermentino) en semillon, die de inheemse druivenrassen clairette en ugni blanc verdringen. Vaak zijn de Provence wijnen een blend van verschillende van deze druivenrassen. De Provence rosé mag volgende verschillende methoden worden gemaakt als de kleur maar licht is. Methoden zijn onder andere saignée (bloeden van de druiven), korte schilweking of directe persing.

Cassis
De oudste en kleinste appellatie van de Provence is Cassis (totaal momenteel slechts ruim 200 hectare). Het wijngebied ligt rondom de havenstad Cassis. De wijnen uit Cassis zijn relatief fris door het hoge kalkgehalte in de bodem. De meeste wijnen uit de Cassis zijn wit (75%), hebben een goede naam en ze zijn relatief duur. Perfect in combinatie met de overheerlijke Zuid-Franse bouillabaisse. Ook rosé en rood mag binnen deze appellatie gemaakt worden.

Domaine du Bagnol
Domaine du Bagnol is één van de 10 wijndomeinen in Cassis. Jean-Louis Genovesi bezit hier samen met zijn zoon Sebastian 23 hectare waarvan 8 hectare in Cassis zelf. Deze Cassis Rosé wordt geproduceerd van verschillende percelen op de helling. De druiven staan op klei en kalksteen grond met een noord-noordwestelijke ligging. Het is een blend van grenache, mourvedre en cinsault. Deze rosé wordt direct onder druk gevinifieerd en de most wordt terug gekoeld tot 12 graden en gefermenteerd bij 18 graden totdat hij volledig droog is; vervolgens wordt de wijn gebotteld en licht gefilterd.

Bandol
Bandol is een beetje de Grand Cru van de Provence. Het is de belangrijkste appellatie (totaal 1.555 hectare). Ook de Romeinen gebruikten de havenstad Bandol (vlakbij de wijngaarden, maar die liggen meer landinwaarts) al om spullen en wijn van en naar andere delen van het Romeinse Rijk te verschepen. De eisen van de appellatie Bandol zijn strikter dan die van de rest van de Provence. De opbrengsten per hectare zijn laag, en er mag alleen met de hand geplukt worden. Er wordt in Bandol zowel witte (5%), als rosé (73%) en rode wijn (22%) geproduceerd. De mourvedre speelt hier de hoofdrol. De rode wijnen moeten minstens voor 50% bestaan uit deze moeilijk te telen, maar wel karakteristieke druif. Minstens 18 maanden moeten de rode wijnen op eikenhouten vaten liggen, waardoor ze zachter en ronder worden. De rosé uit Bandol is wat steviger dan andere delen van de Provence, ook is de wijn kruidig en vol.

Domaine Lafran-Veyrolles
Domaine Lafran-Veyrolles ligt in La Cadière d’Azur. Het domein bezit 10 hectare wijngaarden die volledig biologisch worden behandeld. Deze Bandol rosé wordt gemaakt van drie druivenrassen; 70% mourvèdre, 20% cinsault en 10% grenache. In de kelder worden de beste druiven geselecteerd, dan geperst, na de persing kort ingeweekt en vervolgens gaat het sap in roestvrijstalen tanks voor de alcoholische fermentatie. Na afloop rijpt de wijn zes maanden en wordt het gebotteld zonder filtratie. Domaine Lafran-Veyrolles ligt in La Cadière d’Azur, een kleine gemeente die bekend staat als een van de beste regio’s voor de productie van Bandol. Hier heerst een Mediterraan klimaat en de druiven zijn gegarandeerd van voldoende zonuren. Het domein beschikt over 10 hectare wijngaarden die volledig biologisch worden behandeld. Deze Bandol rosé wordt gemaakt van 70% mourvèdre, 20% cinsault en 10% grenache. De druiven worden handmatig geplukt en in kleine kisten naar de wijnmakerij vervoerd. Hier worden ze geselecteerd, na de persing kort ingeweekt en vervolgens gaat het sap in roestvrijstalen tanks voor de alcoholische fermentatie. Na afloop rijpt de wijn zes maanden en wordt het gebotteld zonder filtratie.

Bekijk hier al onze wijnen uit de Provence!