Bordeaux Primeur 2018

Bordeaux, la Semaine des Primeurs 2018

Traditiegetrouw starten begin april in Bordeaux de proeverijen waarbij de nieuwe jaargang van de grote Bordeaux worden gepresenteerd, ‘La Semaine des Primeurs’. Journalisten en handelaren uit de hele wereld vertoeven dan in Bordeaux om de wijnen van de oogst van het jaar daarvoor ‘en primeur’ te proeven en te keuren. Dit jaar vonden de primeur proeverijen plaats van 1 april tot en met 4 april en stond de jaargang 2018 op de proeftafels. Voordat zo’n primeurweek begint, regent het in de wijnwereld aan speculaties; iedereen heeft zijn mening al klaar.

Om een beetje te kunnen voorspellen hoe een wijn zich zal presenteren is het van groot belang goed te kijken naar onder andere de weersomstandigheden van het desbetreffende jaar. Naast de hand van de wijnmaker is dit één van de grootste invloeden waardoor een wijn zijn uiteindelijke typiciteit en expressie krijgt. In de Bordeaux was er in 2018 over het algemeen veel regen in winter en lente met vrij milde temperatuur afgezien van februari. Daarna volgde er een hete en vrij vochtige zomer met regelmatige onweersbuien. September was de enige maand met minder regenval dan normaal. Sommige wijngaarden hebben in deze maand zelfs geleden onder de droogte, waardoor de opbrengsten zijn gedaald. Het najaar was weer warm, bijna zomers zelfs. Ook waren er enkele appellaties in de Bordeaux die kampten met een aantal dramatische tegenslagen: zo hadden het zuiden van de Médoc, Côtes de Bourg, Sauternes en Entre-deux-Mers veel te lijden onder de hevige hagelbuien die er in mei, juli en ook op enkele plekken zelfs nog in augustus naar beneden kwamen. Hele wijngaarden werden vernietigd. Andere gebieden hadden door de permanente hogere vochtigheidsgraad last van meeldauw met verwoestende gevolgen. Ondanks deze dramatische tegenslagen is het een wijnjaar die over het algemeen prachtige wijnen heeft voortgebracht.

Dit jaar reisde Theo van Broekhuizen ook weer af naar Bordeaux om samen met zijn trouwe reisgenoot Philip de Haseth Möller – voor de 27ste keer alweer – de wijnen van 2018  ‘en primeur’ te proeven.

De reis
DAG 1 – Maandag
De reis begon voor Theo en Philip op Sobovi, een grote négociant in de Bordeaux; waar een kleine proeverij klaarstond, nog geen 2018 maar wijnen van 2009 tot en met 2014. Na deze voorronde gingen de heren door naar Lalande-de-Pomerol, naar het echte werk met onder andere de trouwe leverancier van B.J. de Logie, Château Bourseau, waar een reeks wijnen uit respectievelijk 2017 en 2018 op een rijtje klaarstonden. Theo omschrijft Bourseau 2018 als een “slank jaar met finesse en goed sap”. De volgende stop was Vieux Château Certan gevolgd door Château Nenin. Theo omschrijft de wijnen van Certan als “prachtige wijnen, klassiek, complex, zacht met een fijne elegantie. Wijnen van een totaal ander kaliber dan Nenin. Dat is veel meer een stoere en stevige stijl”. Op Canon la Gaffelière van Stéphan Von Neipperg proeven ze weer verschillende wijnen met als uitschieters Château Canon la Gaffelière en Château La Mondotte. Als mede-eigenaar van Guiraud (Sauternes) die hadden in 2018 geen Sauternes gemaakt doordat alles vernietigd was door meeldauw en hagel, maar ze hebben wel een hele mooie droge witte gemaakt, de G van Guiraud. Hierna waren de verzamelde wijnen van Stéphane Derenoncourt aan de beurt. Zijn stijl wijnen hebben in principe een goede natuurlijke finesse. Er stonden zo rond de 300 wijnen klaar om geproefd te worden waarvan het niveau over het geheel genomen zeer goed was. Theo: “Château l’Angelus, de wijnen van La Fleur de Bouard, zijn wat mij betreft vaak te extractievol maar dit jaar, 2018, is bijzonder mooi; naturel met rijk dik sap.” Dan is het tijd voor een bezoek aan Château Cheval Blanc, met zijn prachtige moderne architectuur. “Een fantastisch mooie cabernet-franc met kracht, spanning en complexiteit”. Na Cheval Blanc volgt Château Conseillante. Theo omschrijft de wijnen als “wijnen met prachtig elegant fruit, mooie structuur en zeer verfijnd”. Als laatste wijn van dag 1 van de proefsessies proeven ze de prachtige wijnen van Château Canon. Deze prima eerste dag sluiten de heren af, samen met collega’s Jaap en Martijn Kwast, met een paar goeie flessen wijn.

DAG 2 –  Dinsdag
De dag beginnen ze op Château Petrus. Een mooi begin en al helemaal omdat de wijnen van 2018 groots zijn: “zacht, fluwelig, vol fruit, complex met een enorme lengte”. Na Petrus op naar Château Beauregard waar een heel rijtje Pomerols klaar staat, waaruit blijkt dat de hand van de wijnmaker toch weer heel belangrijk is. Theo vindt de Beauregard 2018 een prima wijn maar daarentegen de wijn van Château Le Bon Pasteur zeer matig. Van de Pomerols over op de Saint-Emilions. Deze stonden klaar op Château Larmande. Een rijtje uitschieters volgens Theo waren: Balestard La Tonelle, La Couspaude, La Dominique, Clos Fourtet, Larcis Ducasse en Pavie. Na een snelle lunch bij een charmant restaurantje onderweg door naar Pessac-Léognan naar Château Carbonnieux. Hier stonden zowel een serie rood als wit op de proeftafels, beide van behoorlijk goede kwaliteit. In de serie rood sprongen Domaine de Chevalier, Château Oliviers en Château Pape Clément er bovenuit.  Het zijn wijnen met frisheid gekoppeld aan kracht en elegantie. In de witte serie wijnen met een zekere complexiteit en goed, lekker sap. Vooral de witte wijnen van Château de Fieuzal en Pape Clément zijn van zeer hoge kwalieit.  Op Château Haut-Bailly een mooie serie wijnen geproefd. Dag 2 wordt afgesloten met een bezoek aan Château Haut-Brion, 8 wijnen hier, met natuurlijk als toppers: La Mission Haut Brion en Haut Brion zelf. Theo licht toe: “Prachtig, naturel, breed geconcentreerd, complex, sap. En ook de beide witte van deze kastelen, ongelooflijk mooi, helaas bijna onverkrijgbaar”.  Die avond wordt er gegeten bij Univerre, een wijnwinkel met een klein restaurantje met een nogal onooglijk interieur maar fantastische wijnkaart met gek genoeg veel goede Bourgognes erop.

DAG 3 – Woensdag
Vroeg in de ochtend op weg naar de Médoc, Saint- Julien, Château Leoville-Las Cases. “Het kan aan mij liggen maar het kon mij dit jaar niet imponeren”. Daarna Château Lafite-Rothschild (Pauillac), met een hele mooie Duhart Milon en natuurlijk Lafite: “slank, fris, complex nog iets ingetogen”. Bij de buren, Château Pontet-Canet, de biologisch-dynamische werkende Meneer Tesseron, een bijzonder aardige persoonlijkheid. Hier had jammer genoeg de meeldauw en hagel toegeslagen: 2/3 van de oogst mislukt en dus slechts een opbrengst van 10 hl per hectare. Maar de wijn die overblijft was extreem mooi: “puur, complex, zacht en geconcentreerd”. Na dit bezoek op naar Saint-Estèphe naar het nogal theatrale Cos d’Estournel. Qua wijn een bijzonder mooie Cos d’Estournel: “een klassiek bakbeest”, vindt Theo. Ook Calon Segur, Château Montrose en Tronquoy- Lalande vallen goed in de smaak. “Het zijn stuk voor stuk prachtige harmonieuze wijnen”. Terug naar Saint-Julien, naar Ducru-Beaucaillou waar ze mee werden genomen de kelders in die eruit zien als een soort jaren 60-achtige disco. De 2018 van Ducru-Beaucaillou ook dit jaar waanzinnig: breed en complex en door de wijnmaker werd door de wijnmaker zelf vergeleken met de wijn uit 1961.

DAG 4 – Donderdag
Op het programma van de laatste dag alweer stonden onder andere Château Mouton-Rothschild, Château Margaux en Château Batailley. Ze starten met Mouton-Rothschild waar dames in Chanel pakjes in golfkarretjes bezoekers van de ene plek naar de andere plek rijden. Theo omschrijft de wijnen van Mouton als “prachtige wijnen, slank, fris met complexiteit en lengte”. Ook Château Margaux en hun tweede wijn, de Pavillon Rouge zijn van top klasse”, voegt hij toe. Daarna door naar Château Batailley waar alle wijnen uit de Paulliac te proeven waren waaronder Château D’Armagnac, Grand-Puy-Lacoste, Lynch Bages, Pichon Baron en Pichon Comtesse. Op Branaire Ducru een rijtje Saint-Juliens die over het algemeen genomen van hoog niveau waren, zoals Château Talbot, Branaire, Saint-Pierre, Gruaud-Larose. Last but not least als afsluiter de Margaux op Château Dauzac, “prima niveau maar wat minder dan de rest, met als positieve uitschieter Château Giscours”.

Theo sluit af : Alles bij elkaar genomen denk ik dat het een heel bijzonder jaar is geweest, misschien wel één van de meest bijzondere jaren die ik persoonlijk heb meegemaakt in mijn leven met een aantal exceptioneel mooie wijnen. Geen wijn onder de 14% alcohol en toch vaak fris met finesse. Of je de wijnen ‘En Primeur’ moet kopen? Het is belangrijk om selectief te zijn en heel gericht te kopen, dus goed kijken naar de uitschieters, welke wijnen scoren hoog en welke minder want daar kan nogal verschil in zitten”.

Voor informatie over Bordeaux Primeurs mail naar info@delogie.nl
Bordeaux Primeurs 2018