Bordeaux, la semaine des Primeurs, vervolg

Theo van Broekuizen is zoals ieder jaar ook dit jaar weer in Bordeaux voor la Semaine des Primeurs (9 t/m 12 april). Wanneer hij tijd heeft tussen de proeverijen door informeert hij ons over zijn bevindingen. Nu de proeverijen van wijnen uit Pomerol, St Emilion en Pessac Léognan. Theo had weer een erg drukke agenda, zeker met in het achterhoofd dat bij verschillende Châteaux meerdere wijnen te proeven waren. Zo stonden er bij Château Gazin ongeveer 10 Pomerols op de proeftafel en bij La Couspaude 25 St. Émilions. Hij ging achtereenvolgens langs bij Château Canon, Château Conseillante, Vieux Château Certan, Château Petrus, Château Gazin, Château Cheval Blanc, Château La Couspaude, Château Malartic Lagravière, Château Haut-Brion.

Theo deelt vanuit Bordeaux zijn bevindingen met ons: “Over het geheel genomen is 2017 qua kwaliteit een goed jaar. Misschien wat lichter en eleganter dan de klassieke Bordeauxjaren. De meningen over dit jaar zullen waarschijnlijk verschillen (ook in de pers). St Emilion liet bijvoorbeeld een mooi homogeen beeld zien. De witte wijnen van het Pessac Léognan, waaronder ook Haut-Brion waren sensationeel. Wel ernstig om te zien dat er zoveel te lijden is; alle gebieden zijn wel iets getroffen door de vorst, maar dinsdag was te zien dat vooral Pessac Léognan heel erg getroffen is. Van sommige châteaux is er totaal geen witte of rode wijn te verkrijgen. In die 25 jaar heb ik het zelf nog nooit zo erg meegemaakt”.
De volgende stop zal zijn in de Médoc, waar Theo met name Margaux en Pauillac zal gaan proeven. Verder staat Sauternes nog op het programma.