Bordeaux, la semaine des Primeurs, de wijnen in detail

Voor informatie over Bordeaux Primeurs mail naar info@delogie.nl

Bordeaux Primeurs 2017

Natuurlijk hebben we al het een en ander geschreven over la Semaine des Primeurs, maar na terugkomst uit Bordeaux heeft Theo een en ander nog iets meer in detail toegelicht. Theo had weer een erg drukke agenda, zeker met in het achterhoofd dat bij verschillende Châteaux meerdere wijnen te proeven waren. Zo stonden er bij Château Gazin ongeveer 10 Pomerols op de proeftafel en bij La Couspaude 25 St. Émilions. Hij ging achtereenvolgens langs bij Château Canon, Château Conseillante, Château Vieux Château Certan, Château Petrus, Château Gazin, Château Cheval Blanc, Château La Couspaude, Château Malartic Lagravière, Château Haut-Brion.

Maandag

Op de maandag is het meestal rustig inkomen met een breed aanbod. Theo begon met een proeverij bij Canon-la-Gaffelière. Buiten het château zelf in grote tenten, maar keurig verzorgd iets dat Mr. Stéphan von Neippberg (de eigenaar) wel is toevertrouwd. Theo omschrijft de wijnen die hij hier geproefd heeft als ‘’open, goede wijnen met een frisse stijl”. Daarna wordt er geproefd bij het La Grappe van Mr. Stéphane Derenoncourt. In een soort privétent werden de wijnen gebracht, zodat er in alle rust geproefd kon worden. Net als hijzelf, kenmerken alle wijnen van Stéphane Derenoncourt (en dat gaat om een breed aanbod van onder naar boven) zich door elegantie. Ook bij Audy, eigenaar van o.a. Clos de Clochers in Pomerol, worden er wijnen geproefd van verschillende châteaux. Theo omschrijft deze proeverij als goed.

Dinsdag

Het programma van dinsdag beloofde drukker te worden. De dag begon bij Château Canon, waar geproefd mocht worden van het vat. Uniek, want bij de meest châteaux kon alleen maar geproefd worden uit een speciaal klaargezette proeffles. Bij Canon waren fust- en flesmonster nagenoeg identiek. Theo is erg enthousiast over de Canon: ”de beste Canon sinds jaren met fruit, elegantie en finesse”. Als tweede die dag werd Château La Conseillante bezocht. “2017 heeft een fluwelige finesse, maar is ook fris”, aldus Theo. “Ongeveer hetzelfde geldt voor de Vieux Château Certan, maar die is iets steviger, iets gespierder”. Château Petrus vindt Theo indrukwekkend, waarschijnlijk de mooiste die hij geproefd heeft van de Bordeaux en Primeur 2017. Hierbij vult hij aan “dat lijkt misschien makkelijk, want het is Pétrus, maar het is echt zo”. Bij Château Gazin werden zo’n 10 Pomerols geproefd waarbij Château Beauregard er voor Theo uitsprong. Dan is het tijd voor een bezoek aan Château Cheval Blanc, met de hypermoderne tankopslag en wijnkelder. Theo vindt de 2017 een gespierde wijn met kracht en finesse. Bij Château La Couspaude was het weer tijd voor een proeverij met meerdere wijnen, zo’n 25 St.Émilions, die Theo eigenlijk allemaal van een hoog niveau vond. De wijnen hij er echt uit vond springen waren Clos Fourtet en Troplong Mondot, waarvan hij vond dat ze net iets meer materie en finesse hadden dan de anderen. Nu denk je misschien dat het einde van de dag in zicht was, maar nee, het was nu pas lunchtijd! Na een heerlijke lunch met oesters en een entrecôte Bordelaise in restaurant ‘L’envers du décor’ in St.Émilion, was de innerlijke mens weer sterk genoeg om de tocht voort te zetten. In de middag was Pessac Léognan aan de beurt. De wijnen van Château Haut Bailly omschrijft Theo als mooie, evenwichtige wijnen. Bij Château Malartic Lagravière was het weer tijd voor een serie wijnen uit Pessac Léognan. Sommige châteaux hiervan hadden geen rode en sommigen geen witte wijn (als gevolg van de vorst). “Spectaculair in wit” vond Theo Domaine de Chevalier, Olivier en Pape Clément. Hiervan vond hij de rode wijnen overigens ook erg goed. Als afsluiter een bezoek aan Château Haut Brion: “prachtige range, met exceptioneel mooie witte wijnen. Heel erg duur, te duur eigenlijk,  maar prachtig”! Als afsluiter van deze dag werd er ’s avonds bij La Tupina gegeten (een restaurant in het oude gedeelte Bordeaux) met Christopher Cannon. Theo doet dit al 20 jaar op dinsdag.

Woensdag

Op woensdag was de Médoc aan de beurt. Wederom een drukke dag met bezoeken aan top châteaux. De aftrap vond plaats bij Château Siran, alwaar een 15-tal Margaux te proeven waren. De kwaliteit ervan was behoorlijk, maar Theo vond de wijnen over het algemeen iets te licht en een beetje te fris. Château Brane Cantenac, Château du Tertre en Château Siran sprongen er hier uit volgens Theo. Hetzelfde beeld van de wijnen had Theo bij Château Citran, waar ook een aantal wijnen te proeven waren. Mooiste wijn bij deze proeverij kwam van Château La Lagune en Château Poujeaux. Het volgende château waar geproefd werd was Château Beychevelle in St. Julien. Hier werd een tiental wijnen geproefd. De wijnen van Château Beychevelle, Château Talbot en Château Gruaud Larose vond Theo ronduit “prachtig”. Na al dat proefgeweld was het weer tijd voor een stevige lunch en die werd genoten in Le Lion d’Or in Arcins. In de middag werd Château Léoville Las-Cases bezocht. Theo zei hierover het volgende: “Mooie range, sprong eruit door finesse, een beetje streng nog, maar gespierd”. Château Clos du Marquis en  La Petite Marquise waren iets frisser van aard. De wijn van Château Palmer maakte indruk. Theo: “een alterego, een superzachte, rijke, elegante Palmer”. Over de wijnen van Château Margaux was Theo kort, maar duidelijk. “Le Pavillon rouge (tweede wijn van Château Margaux); heel goed. Le Pavillon blanc; heerlijk. Château Margaux zelf; dik, zacht, fris, stijlvol”.  Bij Château La Lagune kwamen de dessertwijnen aan de beurt, 20 dikke, honingachtige, zoete topwijnen. Uitschieters vond Theo Château Filhot, Doisy Daëne en Suduiraut. “Voor mijn gevoel over de hele lijn een heel mooi jaar, ik schat het hoog in”.

Donderdag

De laatste dag alweer. Op het programma nog Château Cos d’Estournel, Mouton Rothschild, Lafite- Rothschild, Ségur en Montrose. Het interieur bij Château Cos d’Estournel doet een beetje denken aan een Thaise pagode. Alles is hier hoog en groot. Boven de vatenkelder loopt een glazen pad, dat uiteindelijk leidt naar een oud hek, waarachter de topjaren van het château liggen. De wijn is dik, stevig en breed. Het bezoek aan Mouton is altijd een beetje alsof je een theater binnenwandelt. Tot in de puntjes verzorgd, dat wel, maar door een ongekend aantal hostesses word je van de ene plek naar de andere geleid. Van Mouton Rothschild was Theo dit jaar iets minder gecharmeerd. Lafite Rothschild omschrijft hij als zacht en complex. Bij Château Lafon Rochet stonden wijnen uit Listrac, Pauillac en St. Estèphe op de proeftafel. De toppers van deze sessie waren volgens Theo Château Grand Puy Lacoste, Château d’Armagnac Château Pichon Baron, Château Pichon Comtesse de Lalande en  Château Cos Laborie. Als afsluiter Château Ségur en Château Montrose. Ségur: breed, puur sap. Montrose iets minder mooi dan vorig jaar, maar nog steeds heel goed. Tronqouy Lalande; opnieuw prachtig!

Het was weer de moeite waard. En nu…..Tanken en naar huis!

Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met info@delogie.nl