Bericht uit Puglia

In het voorjaar van 2021 legden we de eerste contacten met Michele van Cantina Biancardi. Door corona konden we al tijden niet op reis of naar beurzen en probeerden we proefflessen naar Nederland te krijgen door ze te mailen en te bellen. Dat lukte en het resultaat is dat we sindsdien met voorzichtig succes hun mooie wijnen importeren. Maar om een goed beeld te krijgen van hun bedrijf, de familie, de ligging van de wijngaarden en kelders moet je er toch echt naartoe!

Eindelijk mocht ik weer naar Italië, naar het diepe zuiden, naar Puglia, en wel Cerignola in de buurt van Foggia. Het familiebedrijf Cantina Biancardi ligt in het hart van de noordelijke Daunia regio, een streek met een rijke agrarische geschiedenis van landbouw, olijfteelt en wijnbouw – eens dé voorraadschuur van Italië.

De familie bezit al generaties lang 150 hectare zeer vruchtbare, maar weerbarstige, grond waarvan slechts 10 hectare druiven, de rest is beplant met olijf-en fruitbomen en graan. Het wijnbedrijf is 30 jaar geleden begonnen door vader Carmine Biancardi die nieuwe kansen zag in de resurgimento (wederopstanding) van de wijnbouw, en wordt sinds kort geleid door zijn universitair opgeleide zoon Michele, die ons vriendelijk en voorkomend bij de toegangspoort van de cantina begroet.

Na de kennismaking komt Michele snel ter zake. Meteen de wijngaard in. De zon schijnt onbarmhartig. De druiven staan tot pal aan de cantina met zijn witgekalkte muren. Op de 10 hectare planten ze vier autochtone druivenrassen aan: nero di troia, primitivo, fiano en minutolo. We bekijken en proeven de fiano druiven; de vruchten zijn klein en al zoet. Michele schat in over 10 dagen te kunnen oogsten. De minutolo en primitivo zijn wel al geoogst. Ze werken zowel op het land als in de kelders geheel biologisch.

We gaan proeven en ruiken. In de koelte van de cantina voegt vader Carmine zich bij ons. Terwijl Michele met passie presenteert, draagt Carmine minzaam bij. We krijgen een meesterlijk college door twee mannen van de praktijk. Vader en zoon, de autodidact en de geleerde, het verleden verbonden met de toekomst – een mooie, typisch Italiaanse traditie.

Af tank proeven we de jonge gistende minutolo, 3 dagen geleden geoogst en met nog maar 3 gram alcohol, geurend naar sappige peer en rauwe amandel. Deze wijn is eind december, begin januari klaar. Ook de gistende primitivo proeven we uit de tank, bedwelmend geurig en zacht. Vervolgens schenkt Michele ons de Solo Fiano 2020. Je proeft dat de druif op een kalkrijke bodem staat, de wijn is fris mineraal met oranje citrus aroma en een tikje honing. Gefermenteerd op inox.

Daarna de Insolito (= minutolo) 2020: bergamot, pompelmoes, wit fruit met frisse zuren. De wijn ligt ook op inox en krijgt geen houtlagering.

De Primitivo Puro 2020 ligt na fermentatie nog gedurende 2 maanden in grote tonneaux van 20 hectoliter om structuur en finesse aan de wijn toe te voegen en rust daarna nog 5 maanden op roestvrij staal. Je proeft warm donker fruit, kersen en pruimen met een vleugje kaneel.

Als piece de resistance presenteert een trotse Michele een primeur waar hij veel van verwacht. Een hele interessante nieuwe wijn: de Nero of Uva di Troia 2017 ‘Animo di Nera’. Een stoere donkere wijn met afgeronde tannines. De nero di troia heeft kleine compacte druiven die laat rijpen dus tijd nodig hebben om zijn tannine af te bouwen, hij heeft veel smaak en een mooie zuurgraad. Michele noemt hem de vino di futuro, de wijn van de toekomst. Voor de kenner en de liefhebber: de wijn komt pas na 24 maanden op de markt. Druiven zijn geoogst in september, fermentatie 14 maanden op groot hout tot aan het voorjaar, daarna nog enkele maanden terug op inoxtanks om te stabiliseren, hij wordt in het voorjaar gebotteld en komt dan pas op de markt. Resultaat is een unieke, licht kruidige wijn met finesse (door zijn zuren) en verleidelijk donkere fruit aroma’s.

Als toetje proeven we nog een volsmakelijke Nero di Troia, Passimento, ‘Milleseppi’. Deze dessertwijn rijpt 12 maanden in amforen, krijgt geen aanraking met hout en is ongefilterd. Hij is zacht maar niet zoet, heerlijk bij pruimentaart en kazen.

Het was een zeer geslaagde kennismaking met als passend sluitstuk een korte ronde langs perzik- en vijgenbomen rondom het cantina. Michele en papa zeer content met onze bestelling, wij meer dan tevreden over de nieuwe aanwinst.

In ons assortiment nu: Solo Fiano 2020, Primitivo Puro 2020. Binnenkort in ons assortiment: Minutolo 2021, Anima di Nero Nero di Troia 2017 en niet te vergeten hun heerlijke olijfolie, straks ook verkrijgbaar.

– Tekla