Alles over Oostenrijk, Kremstal en hun onbetwiste ster: grüner veltliner

De geschiedenis van wijnbouw in Oostenrijk gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de Romeinen de eerste wijngaarden aanplantten in de regio. Tijdens de middeleeuwen bloeide de wijnbouw in Oostenrijk pas echt op: dankzij de kloosters. De monniken in de kloosters produceerden niet alleen wijn voor religieuze ceremonies maar ook voor commerciële doeleinden. De Oostenrijkse wijnbouw onderging verschillende ups en downs, waaronder een grote bloei in de 19e eeuw en enorme terugvallen door de phylloxera en door het beruchte wijnschandaal van 1985. Momenteel is Oostenrijk kwantitatief gezien een middelgroot wijnland, maar kwalitatief gezien een speler van wereldformaat.

Oostenrijk kent diverse wijngebieden met elk unieke terroirs en druivenrassen. De belangrijkste wijngebieden zijn Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wien. Niederösterreich is by far de grootste wijnregio (61%) en staat bekend om witte wijnen. Burgenland, gelegen in het oosten, staat bekend om zoete en rode wijnen. Steiermark, in het zuiden, produceert aromatische witte wijnen. Terwijl Wien, de regio rondom Wenen, unieke stadswijngaarden heeft die vooral witte wijnen voortbrengen. Elk gebied draagt bij aan de rijke diversiteit en kwaliteit van Oostenrijkse wijnen. Oostenrijkers drinken overigens met enthousiasme hun eigen wijn, slechts 25% wordt geëxporteerd!

Kremstal, gelegen in Niederösterreich, is één van de meest prestigieuze wijngebieden van Oostenrijk (2.200 hectare). Het strekt zich uit langs de oevers van de Donau, rond de stad Krems. De wijngaarden profiteren van de unieke combinatie van het continentale klimaat en de invloed van de Pannonische vlakte. Rond de stad Krems worden de wijngaarden vaak aangeplant op terrassen. Kremstal is vooral beroemd om zijn witte wijnen met grüner veltliner en riesling als de belangrijkste druivenrassen. De wijnen uit Kremstal (DAC Kremstal is sinds 2007 een officiële herkomstbenaming) hebben frisheid, mineraliteit en complexe aroma’s. Dankzij de diversiteit aan bodemsoorten, variërend van löss tot rotsachtige terrassen, kunnen wijnmakers veel verschillende stijlen produceren.

Grüner veltliner is de onbetwiste ster onder de Oostenrijkse druivenrassen en beslaat ongeveer een derde van de totale wijngaardoppervlakte. Deze druif is veelzijdig; van lichte en frisse wijnen tot complexe, volle wijnen die goed kunnen rijpen. Grüner veltliner is vaak te herkennen aan de peperige en kruidige aroma’s gecombineerd met tonen van groene appel en citrus.

Salomon Undhof
Wij werken al vele jaren met Salomon Undhof, één van de oudste particuliere wijnhuizen in Oostenrijk. Voordat de familie Salomon eigenaar werd in 1792 hebben de Kapucijner monniken op de beste locaties in Kremstal wijngaarden aangelegd. Al meer dan 225 jaar worden hier witte wijnen met fijne mineraliteit geproduceerd van de beste terrassen langs de Donau. Gertrud en Bertold Salomon runnen het wijnhuis sinds 2005. Het klimaat is hier zeer geschikt voor het maken van kwaliteitswijn: de winters zijn koud en de zomers zijn warm. Er zijn grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht waardoor de druif rijpt terwijl de zuurgraad wordt behouden. De bodem is voornamelijk samengesteld uit oude rotsen zoals graniet en leisteen.

De Grüner Veltliner Franciscus van Salomon (vernoemd naar de huidige Paus Franciscus) is bedoeld om jong te drinken en is zuiver en verfrissend. In het glas een lichtgele kleur en aroma’s van citrus, groene appel, peer en nectarine. Heerlijk als aperitief, bij oesters of lichte salades met vis en gegrilde groenten. Ook heerlijk bij sushi! Cheers!