10 jaargangen Clos des Papes – Châteauneuf-du-Pape

Op 4 februari 2019 vond de verticale proeverij plaats van 10 jaargangen Clos des Papes – Châteauneuf-du-Pape in het restaurant van The Lobby | Fizeaustraat. Onder leiding van eigenaar en wijnmaker Vincent Avril werden door zo’n 40 wijnprofessionals, bestaande uit sommeliers en wijnpers, wijnen geproefd en geanalyseerd.

De volgende jaargangen werden gepresenteerd:  2016, 2015, 2014, 2012, 2011, 2009, 2007, 2005 en 2003. Van zijn witte wijn liet Vincent Avril jaargang 2010 proeven. De expressie van de verschillende terroirs en jaargangen was bijzonder om terug te proeven in zijn wijnen. Vincent Avril: “Het gaat niet om welke jaargang het mooiste of beste is, daar heeft iedereen een andere mening over. Je vraagt ook niet aan een ouder; “welk kind is jouw favoriet”? Die expressie van verschillende jaren en de diversiteit daarin, daar gaat het om. Dat is wat je wil met een wijn, dat is mijn missie.”

Hieronder enkele reacties van de aanwezigen:

  • Ronald de Groot, wijnschrijver (hoofdredacteur Perswijn):
    “Clos des Papes, Châteauneuf op zijn Bourgondisch.” 
  • Romy Kooij, wijnschrijver (Perswijn, Winelife, WineLane):
    “Geen modebewust huppeltje, maar iedere keer eentje met een volstrekt eigen identiteit.Lees hier haar artikel.
  • Sharon van Lokhorst (Winerebel): “…onlangs had ik een verticale proeverij, dat wil zeggen meerdere jaargangen van eenzelfde wijn van Clos des Papes, waarvan de 2014 nu al heerlijk was. Eerder elegant dan krachtig, als Johan Cruyff die soepeltjes en verfijnd het veld over dribbelt. ‘Ja, maar mettertijd wordt dit nóg mooier’, zullen critici zeggen. Zal best, maar je kunt er nu dus al een heerlijke avond mee beleven, dus why wait.” Lees hier het hele artikel van Sharon.

 

Domaine Clos des Papes
Clos des Papes onderscheidt zich van de andere topproducenten door slechts één enkele wijn (rood en wit) te maken waarbij wijnmaker en eigenaar Vincent Avril de druiven van verschillende terroirs en rassen mengt. Voor zijn rode wijn gebruikt hij 65% grenache, 20% mourvèdre, 10% syrah and 5% van de variëteiten muscardin, vaccarese en counoise. Voor zijn witte wijn gebruikt hij gelijke delen van grenache, clairette, roussanne, picpoul, bourboulenc en picardan. Domaine Clos des Papes behoort al lange tijd tot de meest gerenommeerde producenten van Châteauneuf-du-Pape. In totaal beslaat het domein zo’n 30 hectare, verdeeld over 24 percelen binnen de beste terroirs van deze beroemde appellation. De opbrengsten liggen extreem laag, zo oogstte men in 2008 gemiddeld slechts 18 hectoliter per hectare. De percelen worden apart gevinifieerd in grote houten fusten en worden in een later stadium pas geassembleerd. De stijl van de wijnen van laat zich het beste als klassiek omschrijven. De wijnen kunnen ongekend goed rijpen. Een goede jaargang kan makkelijk een kwart eeuw mee!