terug naar alle wijnhuizen

Domaine Michel Niellon

Domaine Michel Niellon werd in de negentiende eeuw opgericht door de grootvader van Michel, Léon Niellon. Michels vader, Marcel, zette het voort en in 1957 begon ook Michel (1934) op het domein te werken. Ondanks de bescheiden omvang van het bezit, nestelde Michel zijn naam al gauw tussen ‘s werelds beste makers van witte Bourgognes. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw krijgt hij hulp van zijn schoonzoon Michel Coutoux (1969) en inmiddels dient ook de vijfde generatie zich aan Mathieu Bresson (1984), de kleinzoon van Michel. Ondanks dat Michel van 1934 is, is hij geenszins van plan met pensioen te gaan. Hij is vastbesloten door te gaan tot hij erbij neervalt. Wie zijn wijnen proeft, begrijpt direct waarom hij er nog zoveel plezier in heeft.

De wijngaarden worden onderhouden volgens de principes van de lutte raisonnée, waarbij alleen curatief in plaats van preventief gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. De wijngaarden zijn beplant met veel oude stokken. Zo is twee derde van de stokken voor de Bâtard-Montrachet Grand Cru nog door Marcel Niellon geplant in 1926. Daar waar stokken moeten worden vervangen, gebruikt Niellon klonen die lage rendementen geven.

Na de persing gaat het most in eikenhouten vaten, waarvan 15 tot 30% nieuw is. Vanwege ruimtegebrek werden de witte Chassagne-Montrachet en Chassagne-Montrachet La Maltroie decennialang voor een derde in roestvrijstalen tanks gevinifieerd en opgevoed. Nu Domaine Michel Niellon sinds 2009 over een nieuwe kelder beschikt, gaat hij daar echter vrolijk mee door, want hij is zeer tevreden over het resultaat.

Zowel de witte als de rode wijnen hebben rijk en geconcentreerd sap, fraaie aroma’s, elegantie, finesse en lengte. De internationale vraag naar de wijnen van Niellon is enorm en wij prijzen ons dan ook gelukkig dat hij ons een deel van zijn prachtige wijnen wil toewijzen.

Land

Frankrijk

Regio

Bourgogne, Chassagne-Montrachet

Klimaat

Continentaal

Hoogte

210-410 meter

Oppervlakte

6 hectare

Landbouw

Conventioneel