Zuid-Italië – Il Mezzogiorno

De Mezzogiorno omvat min of meer het gebied in Italië ten zuiden van Rome in het westen en Ancona in het oosten. Dit gebied komt ongeveer overeen met het vroegere koninkrijk Sicilië en het verwijst tegenwoordig naar alle regio’s van het zuidelijke schiereiland met de eilanden. Mezzogiorno betekent in het Italiaans ‘middag’ en Zuid-Italië staat bekend als de mezzogiorno vanwege de intensiteit van de zon daar in de middag.

De belangrijkste wijngebieden van Il Mezzogiorno zijn: Abruzzo, Campania, Bascilicata, Puglia, Sicilia en Sardinia. Het klimaat is er mediterraan met hete, droge zomers en vaak stortregens in de winter. Het vulkanisme heeft rijke gronden opgeleverd in onder andere de regio Napels (Vesuvius) en aan de oostkust van Sicilië (Etna).

Je vindt er veel originele inheemse druivenrassen die laat rijpen en veel warmte nodig hebben zoals: de rode aglianico, piedirosso, primitivo, nerello mascalese en de witte fiano, greco di tufo en carricante. Deze laatste witte rassen worden aangeplant op veel hoger gelegen gronden waar het wat koeler is.

De wijngebieden van Il Mezzogiorno leveren wijnen op die heel divers zijn van elegant licht rood (piedirosso) tot krachtig en diep donkerrood (aglianico en primitivo).

Kortom, ook het Zuiden van Italië is heel boeiend met veel verscheidenheid. Probeer de wijnen eens uit en laat je verrassen!