Tijd voor bubbels!

Tijd voor bubbels!
Drie mooie champagnehuizen die wij importeren

Blanc de Blancs van Diebolt-Vallois
In Champagne staat de term Blanc de Blancs voor champagnes die uitsluitend van chardonnay druiven zijn gemaakt. De wijngaarden gelegen tussen de grand cru dorpen Cramant en Mesnil-sur-Oger in Côte de Blancs brengen de beste voorbeelden van deze stijl voort.

De familie Diebolt bezit hier 11 hectare. Hun Blanc de Blancs NV wordt gemaakt van chardonnay druiven uit vier dorpen: Cuis, Chouilly, Epernay en jonge druivenstokken uit Cramant.  Deze champagne is samengesteld uit twee jaargangen chardonnay druiven waardoor de jeugdige fruitigheid gecombineerd wordt met intensiteit en complexiteit en dit resulteert in een elegante, lange afdronk. De druiven worden handmatig geplukt en elk perceel wordt apart gevinifieerd. Alleen het sap van de eerste persing, de zogenoemde ’cuvée’ wordt gebruikt. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen, temperatuur-gecontroleerde tanks.

Bij Andre Clouet leerde koningin Marie-Antoinette wat champagne is!
De Montagne de Reims heeft de reputatie de beste pinot noir wijngaarden in Champagne voort te brengen en het grand cru dorp Bouzy is het episch centrum. Al sinds de oprichting van hun champagnehuis in 1741 door aartsvader, André Clouet, die de jonge aanstaande koningin Marie Antoinette leerde wat champagne is, speelt de familie Clouet een prominente rol. Vandaag de dag zijn Bouzy en de champagnes van de huidige eigenaar Jean-Francois Clouet nagenoeg synoniem.

Op zijn over 8 hectare verspreide kalk- en kleirijke wijngaarden in Bouzy en Ambonnay zijn voornamelijk pinot noir druivenstokken aangeplant. De druiven worden met de hand geplukt en de fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks. Voordat de wijn wordt gebotteld rijpt hij nog een aantal maanden in eikenhouten vaten. De champagne rust daarna 4 jaar in de fles in de kelders van Jean-François Clouet. Al zijn champagnes rijpen minimaal 4 jaar in de ondergrondse kelders voordat ze op de markt worden gebracht!

Bruno Paillard: onze eerste eigen import 40 jaar geleden!
Bruno Paillard was 27 toen hij zijn eigen wijnhuis oprichtte. Zijn enige bezit, een oude Jaguar, had hij verkocht en van dit geld huurde hij een kelder en kocht hij druiven van lokale wijnboeren. Een aantal jaren later, in 1984, liet hij de eerste bovengrondse ‘’kelder’’ bouwen. In dit uiterst moderne gebouw kon hij de temperatuur, het licht en de vochtigheid in detail reguleren. Al snel verkoopt hij zijn champagnes over de hele wereld. Zijn stijl wordt gekenmerkt door de klassieke assemblages van verschillende druivenrassen en verschillende jaargangen.