II. De kleur van een wijnfles

De meeste wijnflessen zijn gemaakt van groen glas. Dit is niet alleen traditie maar deze donkere kleur heeft ook een functie: het beschermt de wijn tegen invloeden van UV-straling.

Zonlicht kan een wijn aantasten waardoor het fruitkarakter afneemt en smaken van azijn en kool overblijven.

Een donker gekleurde fles biedt al veel bescherming en daarnaast is het raadzaam om de wijn op een donkere plek te bewaren. Soms wordt de fles in een dun papier gewikkeld voor extra bescherming.

Toch worden er ook wijnen in kleurloze flessen op de markt gebracht. Dit zien we voornamelijk bij witte wijnen en rosé wijnen die bedoeld zijn om jong te drinken. Deze wijnen hebben geen houtlagering gehad en kennen nauwelijks of geen ontwikkeling. In het eerste jaar na de oogst is het fruitkarakter nog op zijn top en zijn deze wijnen verrukkelijk om te drinken. Is de wijn daarnaast gefilterd en gestabiliseerd, dan is een kleurloze fles geen enkel probleem.

Soms is de keuze voor een kleurloze fles echter gebaseerd op marketing overwegingen. Kleurloze flessen kunnen er erg aantrekkelijk uitzien maar wanneer het een dure wijn of champagne betreft mag je vraagtekens zetten bij de bedoelingen van de producent. Het gaat immers om de inhoud en die willen we het liefst zo goed mogelijk beschermen.

Het tijdsbestek waarmee een wijn wordt aangetast door zonlicht varieert. Sommige wijnen zijn na een aantal dagen in het zonlicht al aangetast, andere wijnen blijven maanden lang goed. Bewuste producenten met een biologisch- en/of biodynamisch keurmerk filteren en stabiliseren hun wijnen vaak minimaal. Zij zullen dan ook zelden kiezen voor een kleurloze fles omdat hun product over het algemeen sneller aangetast wordt.

Ongeacht de kleur van de fles en de bedoelingen van de producent, een wijn kan het best bewaard worden op een donkere, koele plek.