Friuli-Venezia Giulia met pionier Ede Kante: een grensgebied vol contrasten
Friuli-Venezia Giulia is een bergachtig gebied in het uiterste noordoosten van Italië met Udine als hoofdstad. Friuli is een grensgebied in de breedste zin van het woord: geografisch, cultureel én wijnbouwkundig. Hier ontmoeten mediterrane invloeden de frisse wind uit de Alpen, de Sloveense grens snijdt door het landschap en druivenrassen uit heel Europa floreren op de heuvels van Collio, Colli Orientali en Carso. Friuli is het meest regenachtige gebied van Italië, hoewel de zomers meestal droog en zonnig zijn. De meeste regen valt in de herfst. Door de grote temperatuurgeschillen tussen dag en nacht ontwikkelen de druiven gezonde zuren en complexe aroma’s. De regio staat bekend om haar witte wijnen (75% is wit) – mineraal, expressief en elegant – gemaakt van druiven als Friulano, Ribolla Gialla, Malvasia Istriana, Pinot Grigio en Sauvignon Blanc.
Het kalkstenen labyrint van Edi Kante
Diep in de rotsachtige bodem van de Carso, tussen Triëst en de Sloveense grens, heeft Edi Kante zijn wijnhuis. Zijn kelder is iconisch: drie verdiepingen diep uitgehakt in kalksteen, zonder beton of staal. Elke laag heeft zijn functie – vinificatie, rijping, rust – met een natuurlijke temperatuur- en vochtregulatie waar menig modern wijnbedrijf jaloers op zou zijn. Hij heeft een groot ontzag voor de natuur en hij maakt gebruik van de elementen. Kante is een pionier! Al in de jaren tachtig begon hij met een haast Bourgondische benadering: lage opbrengsten, spontane vergisting, lange rijping sur lie, en pure expressie van terroir. Hij bottelt zonder opsmuk, meestel in slanke flessen met minimalistische etiketten, en laat zijn wijnen pas los als hij ze klaar acht – soms jaren later dan gebruikelijk.
Kante als filosoof
Edi Kante is niet alleen een wijnmaker, maar een denker. Hij gelooft, net als wij, dat wijn moet reflecteren waar het vandaan komt. Het verhaal van de druif en het terroir zonder manipulatie. Geen barriques, geen commerciële gisten, en vooral geen haast.
Wijnen met spanning en stilte
Zijn wijnen hebben allemaal subtiliteit, spanning en textuur. Zijn Vitovska (een inheemse witte druif) is zilt, stenig, bloemig en kruidig. Zijn Malvasia Senza Solfiti is een orange wine, al noemt Edi dat liever niet zo. Een wijn zonder sulfiet en langdurige maceratie op schillen: smaakvol, witte bloemen, perzik en een prettige frisheid. De Sauvignon is puur, kan lang bewaard worden en heeft tonen van citrus met een zilte afdronk.