De Loire, de moeite van het ontdekken waard

Buiten Sancerre, Pouilly Fumé, Menetou Salon en misschien Muscadet (erg lekker in combinatie met Fruits de Mer) zijn de wijnen uit het Loiregebied  in Nederland niet zo bekend. En dat is jammer, want er komt zoveel moois vandaan. Hoog tijd dus vonden wij, om dit prachtige wijngebied eens wat meer aandacht te geven. Het Loiregebied is qua wijnaanbod namelijk verrassend compleet.

Wist u bijvoorbeeld dat er in de Loire prachtige rode wijnen, lichte roséwijnen, frisse mousserende wijnen en tongstrelende dessertwijnen worden gemaakt?

Druivenrassen
Witte druivenrassen die we hier vooral tegenkomen zijn Chenin Blanc (ook wel Pineau de la Loire genoemd), Sauvignon Blanc en Melon de Bourgogne (gebruikt in Muscadet). De druif Chenin Blanc vindt zijn oorsprong in dit gebied.
Cabernet Franc is waarschijnlijk het bekendste rode druivenras uit deze streek. Daarnaast vinden we hier o.a. Cabernet Sauvignon, Gamay en Pinot Noir.
Over het algemeen kenmerken de rode wijnen uit de Loirestreek zich door hun frisheid en fruit. Het zijn lichte wijnen die met veel verschillende gerechten te combineren zijn.

De meeste wijnen in dit gebied zijn ‘monocépagewijnen’, dat wil zeggen dat ze van één druivenras gemaakt worden.

Zeer uitgestrekt wijngebied, maar kleine domaines
De Loire is een zeer uitgestrekt wijngebied van meer dan duizend kilometer breed en het kent vele bodemsoorten, van zilte bodems vlakbij zee (gneisgronden), tot de kalkrijke bodems meer in het binnenland. Het gebied wordt onderverdeeld in vier regio’s (aangegeven op de kaart). Het Loiregebied staat ook wel bekend als ‘Le Jardin de France’.

Wijnbouw in de Loire is vooral een familieaangelegenheid, het mooie plaatje van de kleine wijnboer;  er zijn 13.000 zelfstandige wijnboeren in het gebied. Maar liefst 11.000 hiervan bezitten minder dan 10 hectare aan wijngaarden.

Salon de Vins de Loire
Tekla en Jasper zijn op dit moment in Angers waar de Salon de Vins de Loire plaatsvindt. Aan hun de schone taak om  het kaf van het koren te scheiden en voor u een spannende selectie wijnen mee terug te nemen. À suivre!