terug naar alle wijnhuizen

Riecine

Riecine ligt in het kleine dorpje Gaiole, in hart van de Toscane. John Dunkley kocht in 1971 1,5 hectare wijngaarden van een nabijgelegen klooster en zijn eerste wijn kwam in 1975 op de markt.

In 1991 nam hij de wijnmaker Sean O’Callaghan in dienst en samen produceerden ze Chianti Classico en andere kwaliteitswijnen van de Sangiovese druif. Riecine maakt ”terroir typische” wijnen en werkt zo veel mogelijk natuurlijk. In de beste jaren maken zij ook een Riecine IGT en een Super Tuscan ‘La Gioia’.

Sinds 2015 is Alessandro Campatelli hoofd wijnmaker. Alle processen worden door hem nauwkeurig in de gaten gehouden en zijn gericht op de optimalisatie van de kwaliteit. Zo worden de druiven licht geperst met de voet en wordt 20%-30% van het sap afgelaten voor een hogere concentratie. Voor de alcoholische fermentatie gebruiken ze inheemse gistculturen. Alle wijnen rijpen vervolgens per perceel 2 jaar in Franse eikenhouten vaten, roestvrijstalen- of cementen tanks. Daarna wordt de blend zorgvuldig samengesteld door Sean en wordt de wijn gebotteld.

Land

Italië

Regio

Toscane, Chianti Classico

Klimaat

Gematigd continentaal

Hoogte

200-500 meter

Oppervlakte

12 hectare

Landbouw

Biologisch