Fattoria le Pupille

Fattoria Le Pupille begon met twee boerderijen op de top van twee heuvels bij het middeleeuwse dorp Pereta (vlakbij Scansano) in de Maremma in zuidwest Toscane. Jarenlang waren hier geen wijngaarden in dit gebied langs de kust, maar kurkeiken, tarwe en mediterrane bossen, na grondig onderzoek bleken de hogere delen heel geschikt voor wijnbouw. 35 jaar geleden veranderde er veel toen Elisabetta Geppetti, (een jonge studente die haar zomervakanties doorbracht in het huis van haar familie) verliefd werd op deze streek. Mede door haar enthousiasme, passie en intuïtie werd Le Pupille uitgebouwd tot een serieus wijndomein. Ze was een pionier van de Maremma en de eerste vrouw die in 1992 voorzitter werd van het consortium. Vandaag de dag bezit Fattoria Le Pupille 75 hectare wijngaarden en maakt jaarlijks meer dan 500.000 flessen. Morellino is de plaatselijke naam voor sangiovese deze mag worden aangevuld met merlot, cabernet en alicante (grenache) en ciliegiolo. Voor wit mag men de druivensoorten: traminer, sauvignon blanc en sémillon aanplanten.

In 1985 lanceerde Elisabetta de basis Morellino. Een trapje hoger staat de krachtige en fluwelige single vineyardwijn ‘Poggio Valente’, een Morellino di Scansano Riserva pure sangiovese met 15 maanden rijping op grote vaten. De wijngaard Poggio Valente ligt wat verderop in Pereta, net ten zuiden van Scansano. Vlaggenschip van het huis is de cultwijn ‘Saffredi’, een eerbetoon aan haar vader en mentor Fredi die de wijngaard waar de wijn vandaan komt, samen met oenoloog Giacomo Tachis aanplantte in 1980. Sinds enkele jaren helpt ook Clara, de oudste dochter van Elisabetta, mee bij de activiteiten op het domein. De opvolging is verzekerd.

Land

Italië

Regio

Toscane

Klimaat

continentaal

Oppervlakte

75 hectare

Landbouw

conventioneel