Cornarea

In het hart van het DOCG Roero gebied ligt Cornarea in het kleine stadje Canale, ten noorden van de stad Alba. Cornarea is een familiebedrijf wat gerund wordt door de familie Rapetti. Fransesca Rapetti is de eigenaresse.  Haar man, Piero, is samen met haar zoon, Gian Nicola, de oenologen van het familiebedrijf (zij werken in de wijngaard). Haar andere zoon, Pierfranco, doet de sales. Zo vormen zij een hecht team. Cornarea dankt de naam aan de heuvel waar al sinds het jaar 1000 wijn op wordt verbouwd, voornamelijk de arneis druif. Vroeger werd de arneis tussen de nebbiolo druivenstokken aangeplant omdat deze veel suikers ontwikkelt waardoor de vogels afkwamen op de arneis terwijl ze de nebbiolo druiven met rust lieten. De wijn Roero Arneis wordt daarom ook wel Nebbiolo Bianco genoemd. Cornarea geloofde als eerste in de arneis druif. Begin van de jaren 70 plantten zij 12 hectare wijngaarden aan op de helling van de Cornarea berg waar de perfecte grond en ligging was. Door het succes werd, in 1989, de arneis net zo duur als de nebbiolo druif (voor de Barolo). Ook in dat jaar hebben de Arneis wijnen de Denomination of Controlled Origin (d.o.c.) mogen ontvangen en werd “Roero” er aan toegevoegd om de herkomst te benoemen. Roero Arneis DOCG was geboren.

Land

Italië

Regio

Piëmonte

Klimaat

Continentaal

Oppervlakte

15 hectare

Landbouw

Conventioneel