Geschiedenis

Muntplein

Op het Schapenplein (het huidige Muntplein) is het allemaal begonnen. Daniël de Logie, de grondlegger van onze wijnhandel werd geboren in 1821 te Hoorn. Aanvankelijk begonnen als knecht in een wijn- en biertapperij.

1848

Classificatie Bordeaux

Het classificatie systeem van Bordeaux werd in 1855 ingevoerd op verzoek van Napoleon III. Wijnhandelaren reageerden hierop door de Châteaux te classificeren op basis van reputatie en handelsprijs. Dit systeem wordt tot op de dag van vandaag gehanteerd.

1855

Phylloxera

Deze druifluis komt oorspronkelijk uit Amerika en is in 1862 door de mens naar Europa gebracht. Het voedt zich bij voorkeur aan de druivenvariëteit Vitis Vinifera en heeft in de daaropvolgende jaren enorme schade toegebracht in Europese wijngaarden.

1863

Beethovenstaat

“De allereerste winkel in de Beethovenstraat was onze wijnhandel, zegt Theo van Broekhuizen lachend, ik weet niet wat dat over de buurt zegt”. Verhuisd vanuit de Johannes Verhulststraat naar de net opgeleverde Beethovenstraatbuurt in het jaar van de Olympische Spelen. Barend Jan (B.J.) mocht de locatie zelf kiezen; het werd de winkel op het pleintje op de hoek. Ook begon op nummer 11 zijn vrouw, Dora, een schoonheidssalon.

1928

Ger van Broekhuizen

In het jaar 1964 erfde Ger van Broekhuizen, de stiefzoon van Barend Jan de wijnhandel. Slechts drie jaar later overleed hij onverwachts aan een auto-ongeluk. De 19-jarige Theo en zijn moeder Mia namen samen de zaak over.

1964 - 1967

Wijnimport

Met de Champagnes van Bruno Paillard was het zelf wijn importeren een feit. Wijnimport van Broekhuizen importeerde in de beginjaren vooral wijnen uit de klassieke Franse en Italiaanse wijngebieden. Eigen vondsten en persoonlijk contact met de producenten stonden, en staan nog steeds, centraal. Wijnen met een goede prijs kwaliteit verhouding die zo natuurlijk mogelijk zijn geproduceerd.

1981

Nieuwe generatie

Het familiebedrijf blijft voortbestaan. Begin 2015 hebben dochter Suzanne van Broekhuizen, Frank Houtenbos en Jasper Ferwerda de wijnhandel en wijnimport overgenomen. “Ons geloof in traditionele waarden, zoals kwaliteit, persoonlijk contact met onze wijnboeren en klanten willen we combineren met moderne gemakken”, aldus Suzanne.

2015
© Copyright 2017 B.J. de Logie Wijn | Site made with ♥ by Pingwin