Hartverwarmende winterwijnen uit Rioja van Bryan Mac Robert (Laventura)

‘Quien no se aventura, no ha ventura’: vrij vertaald betekent dit ‘Wie niet waagt, die niet wint’. Dit is de lijfspreuk van de uit Zuid-Afrika afkomstige Bryan Mac Robert van Laventura, naar Rioja getrokken vanwege de liefde (hij werd verliefd op de wijnmaakster van het vermaarde Campo Viejo, dat ook in deze streek ligt. De twee zijn inmiddels getrouwd.) en de overtuiging dat er in Rioja ruimte was voor een modernere kijk op wijnmaken. Nadat Bryan zijn studie Oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch heeft afgerond, werkt hij eerst in Swartland als leerling bij de bekende wijnmaker Eben Sadie, alvorens naar Rioja te vertrekken. In 2013 brengt Bryan de eerste jaargang van Laventura wijnen op de markt, gemaakt met veelal aangekochte druiven. Maar in korte tijd is er veel veranderd, want Bryan heeft een klein aantal hectare oude wijngaarden (1934) gekocht in Rioja Alavesa, bezit hij wijngaarden in Rioja Alta en Rioja Baja. Oude wijngaarden en moderne technieken, een mooie combinatie. Volgens Bryan zijn de manier van werken in de wijngaard en de kwaliteit van de druiven de sleutel tot goede wijnen. Hij werkt duurzaam, volgens de principes van biologische landbouw, grijpt zo min mogelijk in de wijngaard, om zo echt het terroir tot uiting te laten komen in de wijn. Ook gebruikt hij aanzienlijk minder hout dan veel traditionele Rioja-producenten. Dit laatste doet hij door grote houten vaten van 500 en 600 liter te gebruiken (en zelfs vaten van 2000 liter) in plaats van de gebruikelijke 225 liter vaten. De wijn komt in die grote vaten minder in contact met het hout. Laventura is een echte ‘boutique winery’ als je kijkt naar kleine productie van dit wijnhuis, zo worden er van de Viura zo’n 3000 flessen gemaakt en van de Tempranillo zo’n 5000.

Van Laventura hebben wij in ons assortiment de Viura Rioja Bianco, de Tempranillo en de Garnacha.

Samen met een klein groepje andere jonge wijnmakers uit de streek vormt Bryan Mac Robert ‘Rioja ’n Roll’. Ze delen dezelfde opvattingen over wijnmaken, hebben groot respect voor de natuur, ze geloven in kwaliteit boven kwantiteit en eens per maand wisselen ze ervaringen uit onder het genot van een goed glas wijn (of meerdere…).

PS: hij maakt ook te gekke wijnen in Zuid-Afrika, Swartland: klik hier!