Syrah en Chenin Blanc uit Swartland, Zuid-Afrika. Nieuwe wereld bij B.J. de Logie?

Wij kennen Bryan MacRobert al uit Rioja maar Bryan komt oorspronkelijk uit het Zuid-Afrikaanse Swartland, dit is een wijnregio ten noorden van Kaapstad. Dit gebied werd vanuit de Kaap ontdekt tijdens de eerste verkenningstocht van de Hollandse kolonisten in 1660. Het gebied kreeg de naam Swartland, naar een inheems gewas, de Renosterstruik, die gedurende een bepaalde tijd van het jaar een bijna zwarte kleur vertoont. Swartland heeft een zeer afwisselende bodemgesteldheid. Zowel graniet, leisteen als zandsteen komen voor.  Het klimaat is stabiel, zeer warm en droog.

Na zijn studie oenologie aan de universiteit van Stellenbosch, ging Bryan werken als assistent-wijnmaker van Eben Sadie. De wijnwereld kent een aantal helden en Eben Sadie is daar één van, hij plantte daar druivenrassen aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven: syrah, grenache en mourvèdre.

Bryan maakt sinds 2007 wijnen onder zijn eigen label Abbotsdale. Hij reisde zeven jaar lang tussen Priorat (Spanje) en Swartland. Zijn liefde voor Campo Viejo’s wijnmaker Clara Canals hield hem in Spanje waar hij de grote diversiteit van Rioja ontdekte. Tegenwoordig verdeelt Bryan zijn tijd tussen het leven in Rioja en zijn thuisland Zuid-Afrika. Hier wil hij wijnen maken die uniek zijn voor de bodem, het klimaat en de cultuur van deze zeer bijzondere regio. Hij werkt niet alleen met de wijngaarden van zijn familie, maar selecteert ook speciale percelen van naburige boeren waarmee hij nauwe relaties heeft. Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder gebruik te maken van pesticiden, meststoffen of fungiciden.

De druiven worden in de vroege uurtjes van de ochtend met de hand geoogst en in kratten van 16 kg naar de kelder gebracht voor het wijnbereidingsproces. Dezelfde hoge normen worden in de kelder gehandhaafd – minimale interventie, en een spaarzaam gebruik van hout. De kleinste vaten die hij gebruikt zijn 500 liter.

De productie is een paar duizend flessen per jaar! Bekijk alle wijnen van Bryan MacRobert hier.