Onze ontdekking van Antonella Lombardo in Calabrië

Calabrië (ofwel Calabria), vormt de zuidpunt van de Italiaanse laars. Calabrië is een verborgen juweel met mooie stadjes, heuvels en bergen (minder dan 10% is vlak) en zonnige stranden met als hoofdstad Catanzaro. De streek is dunbevolkt en rijk aan landbouw (olijven, graan, tomaten, wijn). Dit gebied wordt gekenmerkt door zijn ruige kustlijn langs de Tyrreense en Ionische Zee, heuvels en bergen zoals de Aspromonte en Sila. Het mediterrane klimaat, met warme zomers en milde winters, biedt ideale omstandigheden voor wijnbouw. De vruchtbare valleien en hellingen van Calabrië zorgen voor een schilderachtig decor dat zowel bezoekers als wijnliefhebbers trekt.

De wijnbouw in Calabrië heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Griekse kolonisatie in de 8e eeuw voor Christus. De winnaars van de eerste Olympische Spelen kregen al wijn! De regio, ooit bekend als Enotria of land van wijn werd geprezen om zijn wijnproductie door de oude Grieken en later door de Romeinen. Gedurende de middeleeuwen en de Renaissance bleef de wijncultuur bloeien. Momenteel is het één van de meest achtergebleven wijnregio’s van Italië, vooral door het gebrek aan moderniseringen en investeringen. Er zijn grote coöperaties die kwaliteit niet hoog in het vaandel hebben staan, maar gelukkig is er langzaam verandering aan het komen. Steeds meer kleine zelfstandige wijnboeren willen kwaliteitswijn maken. De grote meerderheid van de wijn die gemaakt wordt is rood. De meest bekende DOC is DOC Cirò (dit is vaak rood, maar mag ook wit of rosé zijn). Een andere DOC  is DOC Greco di Bianco, vernoemd naar het stadje Bianco aan de Ionische kust. Meestal zoet, maar wij hebben een droge witte wijn, maar daarover later meer :).

De druif greco di Bianco, of eigenlijk malvasia di Lipari, kent zijn oorsprong in het oude Griekenland. Deze druif kan wijnen geven van een heel hoge kwaliteit.

Sinds een klein jaar werken wij met Antonella Lombardo. Antonella groeide op in Calabrië, maar vertrok naar Milaan om rechten te gaan studeren. Na haar studie en werk als jurist keerde ze terug naar haar geboortegrond. Ze had altijd al een liefde voor wijn en wilde de sprong wagen…Ze kocht enkele wijngaarden op kalkrijke bodem in de buurt van Bianco en haalt oenoloog Emiliano Falsini in huis, die we kennen van het fameuze Etna domein Girolamo Russo. Samen met Antonella’s eigen ongebreideld enthousiasme, wilskracht en perfectionisme is het resultaat geweldig te noemen. Zij weten het terroir van Calabrië te vangen. Haar wijnen zijn puur met veel potentie en met de eigenheid van Calabrië. Het was een moedige keus om hier te beginnen, ze werkt 365 dagen per jaar maar dat vindt ze het waard. In totaal bezit Antonella nu 5 hectare. Dit kleine maar fijne wijnhuis is voor ons een enorme ontdekking!

De druivenstokken van de Pi Greco staan op 50 meter van zee en op een hoogte van 300 tot 400 meter. De druiven worden in de eerste week van september geoogst. Dat gebeurt tijdens de koelste uren van de dag om de aroma’s te behouden. Wanneer de druiven ontsteelt zijn, vindt er een koude maceratie plaats gedurende 12 uur. De fermentatie komt spontaan op gang in roestvrijstalen tanks door z’n eigen inheemse gistcellen die aanwezig zijn op de druiven, bij een temperatuur van 16°C. Daarna laat Antonella de wijn 5 maanden verder rijpen op zijn fijne droesem in roestvrijstalen tanks.

De Pi Greco van Antonella is dus gemaakt van de druif greco di Bianco (ook wel malvasia di Lipari genoemd) heeft een heldergele kleur met een gouden glinstering. Het aroma is breed floraal met jasmijn, brem en oranjebloesem, in de mond lichte citrus, abrikoos en exotisch fruit. Een aromatische, ziltige, frisse wijn met mooie zuren en een zeer lange afdronk en als je van expressieve droge witte wijn zoals Riesling houdt is dit zeker een aanrader. Erg goed te combineren met visgerechten, wit vlees en zachte kazen. Wow, wat een wijn!