Onder de loep: nieuwe jaargangen van Bernard Baudry (BiO)

Bernard Baudry komt uit een familie die al decennialang wijn maakt in de Loire (Chinon). Nadat Bernard zijn opleiding tot wijnmaker in Beaune had afgerond begon hij als wijnconsultant bij een laboratorium in Tours. Dit werk heeft hij vijf jaar gedaan. In 1975 begon hij zijn eigen domein met een kleine twee hectare. Zijn zoon Matthew volgde de opleiding tot wijnmaker in de Mâconnais en in Bordeaux. Gedurende een jaar werkte hij in Tasmanië en Californië en in 2000 besloot hij terug te keren naar de Loire. Het domein omvat nu 30 hectare wijngaarden verdeeld over vele kleine percelen. Dit geeft een enorme diversiteit aan bodemsoorten en microklimaten. Alle percelen worden apart van elkaar behandeld – en volledig biologisch – waardoor er uiteindelijk een zorgvuldige en complexe samenstelling kan worden gemaakt.

Bernard en Matthew streven naar wijnen die de elegantie, zuiverheid en aromatische frisheid van cabernet franc uitdrukken.

Bij de Chinon ‘Les Granges’ 2020 van Bernard Baudry hoef je niet lang na te denken want hij is leeg voor je het weet. Begin ermee de fles iets te koelen, ontkurk hem dan voorzichtig en geniet van de heerlijke geur van aarde, verse bloemen en het sappige blauwe bessenfruit. De tannines zijn fluweelzacht en de afdronk is verkwikkend, zelfs voor diegene die denkt niet van cabernet franc te houden! Dare to try. Voor minder gulzige types is de wijn er ook op een half flesje!

Nog een uitdaging : de witte Chinon is ook binnen! De Chinon Blanc Le Domaine 2020. Een ongewone witte uit een dorp met veelal rode appellaties. Deze pure chenin blanc is heerlijk te combineren met de keuken van het Midden-Oosten, met geroosterde aubergine en gekruide yoghurt, sumak en harissa. De wijn is mooi droog maar heeft een weelderige wasachtige structuur met fijne zuren achterin en die versterken de combinatie met de gerechten.

Last but not least: Chinon La Croix Boisee 2018 is afkomstig van Baudry’s beste wijngaard met 40 jaar oude stokken cabernet franc op kalkrijke bodem. Deze wijn heeft concentratie en finesse , diepe tonen van rijpe kersen en grafiet met etherische aroma’s van eucalyptus, koele kruiden en leer mede door de vinificatie op 3 jaar oude fusten. Gelimiteerde productie , een unieke wijn met enorme lengte. Drink hem bij boerenkip en wild.