NIEUW BINNEN en terug van weggeweest: de Orvieto!

Eén van onze favoriete witte wijnen uit Umbrië is weer terug in ons assortiment. Umbrië is een ruigere versie van het keurige Toscane, met mooie groene heuvels en middeleeuwse stadjes als Assisi en Orvieto. Deze Orvieto Classico Terre Vineate van Palazzone, is een blend van grechetto en procanico heeft structuur en een fijne frisse afdronk. Een uitstekende begeleider aan tafel deze zomer!

Azienda Agricola Palazzone – Orvieto Classico Superiore Terre Vineate

Locanda PALAZZONE is een middeleeuws landgoed midden in de heuvels van Umbrië even ten westen van de stad Orvieto, een van de mooist gelegen steden met een van de grootste en mooiste domkerken die Italië rijk is. De stad heeft een uitzonderlijke ligging op een plateau van vulkanische tufsteen. Orvieto is een droge witte wijn en heeft sinds 1971 het predicaat DOC, “Denominazione di origine controllata”. Tegenwoordig wordt vooral een droge wijn geproduceerd, in het verleden was de meeste wijn uit Orvieto een zoete dessertwijn. De wijngaarden liggen rondom de stad tussen de 210 en 330 meter hoogte. De bodem heeft een unieke combinatie van kalksteen en vulkanische grond. Ideaal voor de aanplant van witte druivenrassen als trebbiano, procanico en grechetto. Het landhuis Palazzone werd in 1968 gekocht door Angelo Dubini en hij besloot om daar wijnstokken te planten. Hij experimenteerde met verschillende inheemse rassen. Samen met zijn twee zonen Giovanni en Lodovico maakten zij hun eerste wijn in 1982 en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende Orvieto producenten van Umbrië. Het domaine beslaat 24 hectare wijngaarden waarvan grechetto het meest staat aangeplant en andere rassen zoals procanico, trebbiano en malvasia worden gebruikt om te blenden. De grechetto zorgt hier voor de structuur en frisheid  in de blend.

De wijngaarden staan op hellingen van 280 meter hoog. Ze hebben een goede oost georiënteerde ligging ten opzichte van de zon en de bodem bevat daar de unieke combinatie van kalksteen en vulkanische grond. De druiven worden handmatig geplukt en bij binnenkomst in hun geheel zachtjes geperst. De alcoholische fermentatie vindt plaats gedurende 20 dagen in roestvrijstalen tanks op 18-20°C. Na de fermentatie wordt de wijn geblend en rust na afloop nog een aantal maanden in cuve en na botteling nog een maand in de fles.

De Orvieto Classico Superiore DOC is gemaakt van 50% Grechetto, Procanico 30% & Verdello en 20% Malvasia. Deze Orvieto is floraal (jasmijn) met amandel, heeft structuur en een fijne frisse afdronk, ideaal bij een salade of pasta met vis en kruiderij.