Een bezoek aan Château Bourseau al meer dan 25 jaar onze producent

Château Bourseau uit Lalande-de-Pomerol (Bordeaux) behoort al jaren tot ons assortiment en daarom zeker een bezoekje waard! Samen met zoon Francois-Xavier gingen we door de wijngaarden en naar de wijnkelder. Met als afsluiting een heerlijke Franse lunch met oudere jaargangen Bourseau. Het hoogtepunt van de lunch? Een magnum uit 1981! 40 jaar en nog steeds jeugdig 🙂

Bourseau  behoort tot de oudste domeinen van de appellatie en bestaat al sinds de 17e eeuw. De herkomst van de naam is onbekend, wel weten we dat de naastliggende kerk een onderdeel was van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en dat de pelgrims toen al uitrustten met een slok wijn van Bourseau. Meer recenter is het verhaal van de familie Gaboriaud-Bernard.

Jean Bernard-Lefebvre vestigde zich als wijnhandelaar in 1962 in Libourne en kocht Château Bourseau met 8 hectare. In 1976 nam zijn dochter, Véronique Gaboriaud-Bernard het stokje over. Tot op de dag van vandaag is Véronique nog steeds net zo passievol als haar eerste dag. Inmiddels heeft ze haar liefde voor de wijn overgedragen aan haar 2 zonen, Jérôme en François-Xavier. In 2006 is de kelder die gebouwd is in 1960, totaal gerenoveerd. Waardoor traditionele en moderne wijntechnieken goed te combineren zijn. Het château beslaat op dit moment 15 hectare op verschillende percelen in de appellatie Lalande-de-Pomerol waar zij alleen merlot en cabernet franc cultiveren. De grond bevat hier veel grind en klei. Alle wijnen worden geproduceerd met grootste respect voor het ecosysteem en het terroir (houtgebruik steeds meer als ondersteuning en minder aanwezig in de wijn) en ze werken al meer dan 10 jaar in duurzame landbouw. En zelfs sinds 2017 erkend als: Haute Valeur environnementale.

2021 een goed wijnjaar? Tot nu toe is het huidige jaar een moeilijk jaar voor Bordeaux (samen met andere delen van Frankrijk). De weersomstandigheden zijn uitermate uitdagend; warmte in maart, vrieskou in april, veel regen in juni en juli met als gevolg weinig groei van druiventrossen. Los van de kwaliteit – waar we nog niet veel over kunnen zeggen – is de kwantiteit voor de Châteaux veel minder dan normaal. Men hoopt een goede komende periode voor de oogst om het jaar nog redelijk af te kunnen sluiten. Voor ons in de winkel is het nog ver weg, want wij beginnen binnenkort pas met de Bourseau 2012 voor de normale flessen.

Bekijk hier de wijn van Château Bourseau.

– Suzanne