Chianti Rosato uit Toscane: wat bepaalt de kwaliteit en kleur van een rosé?

Zodra de zon weer schijnt passen we onbewust ons ritme aan. De warmte van de zon heeft invloed op ons lichaam en doet letterlijk wonderen! Lange avonden, wandelingen door het park en een spontane BBQ met vrienden: wij houden ervan. Het is dan ook niet gek dat de lente en zomer geassocieerd worden met rosé: lieflijk, lichtvoetig, easy going en goed te combineren met verschillende gerechten zoals salades en die spontane BBQ.

Helaas hebben we allemaal wel eens een rosé geproefd die niks van al dit goede had.

Maar wat bepaalt nou vooral de kwaliteit en de kleur van een rosé?

  • Rosé wordt natuurlijk gemaakt van blauwe druiven. In de schillen zit het pigment en tijdens het persen bepaalt de duur van het schilcontact mede de kleur en de smaak van de wijn.
  • Elke druivenras heeft zijn eigen karakteristieken en geeft een andere rosé met een andere kleur. Dikke schillen en veel pigment, zoals cabernet sauvignon geven een rosé met meer kleur, dan een druif met dunne schil en minder pigment, zoals de pinot noir. Lichter is in die zin dus niet per se beter!
  • Het terroir en microklimaat: de ligging van de wijngaard, inval van zonlicht, het bodemtype en de weersomstandigheden zijn belangrijke factoren waar de wijnboer niet direct vat op heeft.

Chianti Rosato uit Toscane

Een rosé uit Italië gemaakt van de sangiovese druif. Dezelfde druif als de wereldberoemde Chianti Classico. Cinciole ligt net buiten het kleine dorpje Panzano in Chianti, in het hart van Toscane. De wijngaarden (11  hectare in totaal) liggen hoog (400-450 m) met positie noord–oost. Cinciole werkt volledig biologisch. De druiven worden ontsteeld, heel kort geperst, geven hun kleur af en het sap wordt als een witte wijn gemaakt. De Rosato is zuiver, sappig met delicate rozen- en bessen aroma’s en met minerale elementen een fijn zomerglas met elegante afdronk.

Een authentieke rosé met smaak (niet zoet!). Een fantastisch glas als aperitief of als ideale begeleider bij heerlijke Italiaanse gerechten met kip, tonijn, kruiden, pasta en natuurlijk vitello tonnato. Salute!

Bekijk de rosato van Cinciole hier, met een leuke aanbieding!